Paardenmest,brandnetelgier en bladluis

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/06/2009 - 13:44
Mariekev

Paardenmest,brandnetelgier en bladluis

Hallo tuinvrienden,

Ik heb echt een heleboel vragen, maar begin maar eerst met deze :

Paardenmest

Aangezien we paardenmest nogal ruim voorhanden hebben (hihi) zou ik het graag willen gebruiken voor mijn moestuin en plantenbakken ( ook met groente) Maaaaarrr, hoe gebruik ik dat? Kan het 'vers'gebruikt worden? Moet het uitgedroogd zijn? moet je het aanlengen met water? Moet het wat oudere mest zijn? Op welke planten wel en welke niet? Hoeveel? nouja, enz enz. Wie kan me helpen?

Brandnetelgier

Hoe maak je dat, welke planten wel/niet, hoeveel,kan het ook van wat oudere brandnetels enz?

Bladluis

Er zit echt heeeel veel bladluis (denk ik) op mijn koolplantjes.Hoe haal ik die weg zonder dat we straks vergiftigde kool eten,is het echt nodig om ze weg te halen? wat zegt het over de gezondheid van de planten dat ze zoveel luis hebben? (het zijn vrij grote grijze ronde beestje)

Alvast erg bedankt voor jullie tijd!

do, 02/07/2009 - 13:57
Shaka

Paardenmest kun je in verschillende soorten gebruiken.Je kunt het laten weken in water en dan vloeibaar aan je planten geven.Let wel op dat het op de grond komt en niet op de bladeren.
Vaste mest is erg goed geschikt voor rozen.Doen ze het fantastisch op.Gewoon onderwerken.

Brandnetelgier.Je plukt brandnetels maakt niet uit oud of jong.Maar meestal gebruik ik wat hogere takken.Dan doe ik ze in een grote emmer of ketel.Die er kokend water bij,zodat ze onder water staan,en laat het een week trekken.Gewoon weg zetten waar ze niet in de weg staan.

Voor luis Brandnetelgier mixen met groene zeep,en wat spiritus dit in een plantenspuit,en je hebt een bijna biologische luisdoder.Gebruik ik veel voor de rozen.
En luis zegt in principe niets over de gezondheid van je planten.Het is meer weersinvloeden volgens mij,en je komt het meestal wel op moestuinplanten tegen.
Ik heb het idee,dat bij dichte koolplanten(groene/ etc.)de luis niet in de binnen zijde van de kool zitten.Dus lijkt mij dat je de buitenste schutbladeren kunt verwijderen,en dan kunt zien of de kool binnenin luisvrij is,en dan hoef je niet te sproeien.

Sla vind ik altijd wel een probleem,maar die was ik blaadje voor blaadje af.

do, 09/07/2009 - 00:45
Mariekev

Bedankt voor uw antwoord! Hier heb ik wat aan :)

do, 09/07/2009 - 02:19
rubo

Ter aanvulling:
Paardemest (en ook koeienmest) nooit joger dan 1 jaar oud gebruiken omdat het anders te scherp is (te veel ureum). Wanneer er ook stro doorheen zit kan het in het voorjaar ook goed ondergespit worden in de moestuin. Prima spul !

do, 09/07/2009 - 11:03
Mariekev

Oke,dank u!
En als de mest helemaal gedroogd is in de zon op het beton? (zonder stro)
Is het dan ook te scherp?

do, 09/07/2009 - 12:43
nieuw

Brandnetelgier kan je ook gewoon maken in een emmer met koud water, zo een aantal dagen laten staan tot het begind te stinken. Zeep en spiritus is niet nodig, het werkt toch wel.

vr, 10/07/2009 - 01:44
rubo

Alles wat opgedroogd is in de zon is direct te gebruiken.
Wanneer de hoop hoog is zal een deel van de ureum door de regen naar beneden zakken in de onderlaag, hier zou ik wel mee wachten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag