Afsterven Picea's

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/09/2010 - 17:46
b@rt

Afsterven Picea's

Ik kan er nergens wat over terug vinden, maar in de buurt lijkt het wel of de Piceainfo-icon omorica's massaal afsterven. Ik heb er in de tuin ook een paar oude examplaren staan en er is ook eentje bij die bruin begint te verkleuren. Ik heb in de buurt ook al Picea's gezien waarvan de naalden bruin worden. Heeft iemand dit ook al opgemekt? Is er alweer een nieuwe ziekte opgedoken die deze keer naaldbomen aantast?

za, 04/09/2010 - 23:11
Draco

Mogelijk is het aantasting door luis of spint. Controleer de onderzijde van de naalden bijvoorbeeld met een loupe.

ma, 13/09/2010 - 17:57
b@rt

Ik heb ze uitvoerig bestudeerd en ik zie echt niks...Ik vind het vreemd dat ik nergens iets kan terugvinden op het net ivm het massaal afsterven van Piceainfo-icon's. Is het dan echt enkel hier in de buurt?

di, 14/09/2010 - 00:09
peterplant

Ik denk het wel, in de vakliteratuur wordt er niet over gerept.
Hou oud zijn de bomen, hou oud is de wijk waar je woont en op wat voor grond groeien deze Piceainfo-icon's?

di, 14/09/2010 - 02:02
birdwatcher

Piceainfo-icon's gaan niet dood van luizen,zou dom zijn van die luizen.
want dan hebben ze volgend jaar geen huizen.

di, 14/09/2010 - 21:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk een drastische verandering in de grondwaterstand?

di, 14/09/2010 - 22:13
D_SDennis

Kijk eens net onder de grond, tegen de schors aan. Vindt je daar dunne, zwarte, veterachtige draadjes? Goed kijken, ze zijn dun! Of misschien wel dode, loslatende bast? Honingzwammen zijn beruchte naaldbomenkillers (ook loofbomen!). Die draden zijn van honingzwam. Let ook eens op paddestoelen tegen of nabij de stamvoet. Maak eens een foto van de stamvoet?

di, 14/09/2010 - 22:35
tuinprins

Vermoedelijk is hier een schimmelziekte aan de gang. Vraag is alleen welke.

1. Een of andere vorm van phytophtera. Er bestaan vele soorten phytophtera waarvan de vorm die aardappelen aantast wel de bekendste is. Phytophtera dringt via de wortels de plant binnen en verspreidt zich daarna verder in de plant. Het leidt tot afsterven van takken, bladvlekken en soms tot het afsterven van de hele plant. Berucht is in dit opzicht Phytophtera ramorum ('sudden oak death') waardoor in de Verenigde Staten in bepaalde gebieden veel eiken (maar ook andere soorten) werden aangetast.
Phytophtera staat bekend als een zwakte parasiet. Dit wil zeggen dat zij vooral toeslaat als een plant in een matige conditie verkeerd of onder stress staat.
Tegen phytophtera is geen bestrijdingsmiddel voor handen.

2. Er zijn een aantal schimmels die specifiek bij coniferen (Piceainfo-icon omorica is een conifeer) naaldval veroorzaakt. Het gaat te ver om die allemaal te noemen maar ik noem er 2 die misschien de boosdoener KUNNEN zijn voor het bruin worden van de Picea omorica's.

a. Rhizosphaera kalkhoffi
Zie voor meer informatie over deze schimmel:

https://tinyurl.com/y2xtzl56

https://tinyurl.com/y39ymaco

b. Dothistroma pini
Zie voor meer informatie over deze schimmel:

https://tinyurl.com/y326an5w

https://tinyurl.com/y6qllnsk

Om te bepalen of het een van deze twee laatstgenoemde schimmels is, is het dus noodzakelijk om de naalden van de aangetaste bomen te bekijken met een loep of onder een microscoop of er sporen zijn die duiden op Rhizosphaera kalkhoffi of Dothistroma pini.

Het bovenstaande is misschien een complex verhaal maar het zij zo. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten