Anti-schimmel

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/05/2009 - 17:38
Annica

Anti-schimmel

Hallo,

Ik wou morgen bij de plaatselijke groensuper een antischimmelmiddel kopen omdat ik op een van mijn rhododendrons kleine donkergrijze verzonken vlekjes op de nieuwe bladeren heb ontdekt. Op de onderkant zie je niks overigens. Ik weet niet of dat bladvlekkenziekte is, maar wou er toch iets aan doen voor het geval dát.

Er is een Bayer-rek en een Ecostyle-rek.
Is Finesse iets wat helpt en ik tien jaar kan bewaren of moet ik iets met zwavel nemen? Of helpt een bladversterker genoeg en wat is een algemeen verkrijgbare bladversterker wat ik daar uit het rek kan grissen?

Mijn ex-zwager die hovenier was was overigens altijd van mening dat het meest milieuvriendelijke middel is, het middel wat de eerste keer meteen afdoende werkt. Spaart milieu, tijd, geld en humeur, vond-ie.

do, 21/05/2009 - 17:56
Annica

Afbeelding v.h. probleem.

Anti-schimmel
za, 23/05/2009 - 00:19
Annica

Ben toch maar gegaan voor Bayer Finesse en het preventieve bladversterkende middel heet Ecostyle Vital. Het gaat goed met Ecostyle. Het Ecostyle rek is twee keer zo groot geworden. Slimme jongens van Ecostyle.
En weer was ik 20 euri lichter.

za, 23/05/2009 - 01:08
RdB

O.k., je ziet wat vreemds aan een blad, je hebt geen idee wat of waarom, laat staan of dit schadelijk is voor de plant. Dus je koopt een hoop gif of andere troep die je over de plant uitstort zonder een flauw idee te hebben of dit nuttig, zinvol of noodzakelijk is. Jij een hoop geld kwijt, Bayer en Ecostyle (en het tuincentrum) blij en gelukkig....

Maar wat is de zin hiervan?

Je zwager heeft trouwens ongelijk (slechts mijn mening hoor): het meest milieuvriendelijke middel is een stoel. Er gewoon op gaan zitten en zoals wij dat hier zeggen: es kieken wat 't wordt.

Met andere woorden: niet zo gauw naar gif of boerenbedrog of er iets tussenin grijpen maar eerst eens kijken of een ingreep wel zo nodig is! Scheelt in ieder geval een hoop geld! Maar 't schijnt verrekt moeilijk te zijn....

Ruud

za, 23/05/2009 - 02:22
rubo

Waarom 2 middelen gekocht die hetzelfde doen ?
Je moet die mooie woorden van de chemie-boy's met een korreltje zout nemen.
De enige info waar je wat aan hebt is de werkzame stof die er in zit.

Je ex-zwager heeft gelijk (vind ik) vanuit zijn oogpunt gezien.
Als hij naar een ontevreden klant terug moet omdat hij als vakman het beoogde resultaat niet heeft gebracht kost het teveel tijd, geld en humeur.
En inderdaad spaar je het milieu meer door één keer afdoende te spuiten dan één keer half en daarna één keer goed.

De vraag is echter of je onmiddelijk moet gaan spuiten als je een vlekkie ziet. Mwoaw, de ene vind het belangrijk en de ander wacht even af of het wel zoveel schade brengt.
Ik denk dat ervaring hier een rol speelt.

za, 23/05/2009 - 09:33
tuinprins

Als ik voor alle vlekjes, pukkeltjes en puistjes op mijn planten naar de (gif)spuit zou moeten grijpen .... dan zou ik daar een kleine dagtaak aan hebben en zou het mij een hoop geld kosten. Waarmee ik wil zeggen: ben toch terughoudend met die chemische prut, vaak is het helemaal niet nodig.

Gegroet, de tuinprins

za, 30/05/2009 - 12:38
Annica

Sorry voor mijn late reactie maar ik heb de mail niet ontvangen dus ik dacht dat dit bericht onbeantwoord was gebleven.

In feite zijn die zwarte stippen een gevolg van iets. Probleem is dat de kennis tekort schiet om te weten wat. Mijn zwager zal het beslist geweten hebben en indien niet zal hij alles in het werk gesteld hebben om het te weten te komen (met microscoop en collega's).

Schimmel gaat erg snel en simpel afwachten zou kunnen betekenen dat het telaat zou kunnen zijn om te plant te redden.

Het is inderdaad treurig dat het tuincentrum, Bayer en EcoStyle (eigenlijk iedereen behalve de klant en het milieu) gebaat zijn bij onkunde en gebrek aan kennis van de klant.

Het gaat overigens goed met de plant. Ik weet niet door welk middel. Finesse geeft smerige witte vlekken op de bladeren. Ik behandel alleen nog maar individuele schimmelvlekken ermee (op een schoteltje een druppeltje Finesse op een eetlepel water en een watje erin dopen).

EcoStyle Vital heeft inderdaad iets in zich waardoor een plant snel opknapt wanneer je hem ermee bespuit. Het bevat: in de natuur voorkomende organische vetzuren, plantenextracten en sporenelementen . Vaagheid troef dus maar je ziet de plant snel opknappen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag