beesjes in mijn regenton

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/06/2011 - 16:18
kikkertje

beesjes in mijn regenton

Is weer een lang verhaal hoor ;0)
Met één van mijn regenton heb ik de laatste 3 jaar problemen,hij stink steeds in het voorjaar nadat de eiken eindelijk hun blad hebben gekregen( de bomen van mijn achterbuur groeien tot boven mijn tuinhuisje)
Dak van mijn tuinhuisje is in zo'n groen golfplaten(misschien ze ook eens vervangen,zijn 6 jaar oud en wat aan het slijten)
Dus steeds die regenton volledig legen en afspoelen met warm water(zo nutteloos)
Nu heeft het een paar dagen geregent en kan ik weer regenwater nemen voor de planten die buiten in potten staan.Ineens stopt het water met lopen...even in regenton kijken en tref ik deze vieze dingen die de doorgang verstoppen.
Ik schrik niet snel....maar toen ik keek in mijn donkere regenton schrok ik wel even en dacht een dood harige beest te zien met maden erop...brrrr..
Als ik het goed opgezocht heb zou het om de Rattenstaartmade( Eristalis tenax)alle uitleg goed en wel.....maar vind niks over : hoe zijn ze in mijn regenton geraakt,kunnen ze kwaad,ziektes,hoe bestrijden.....moet ik nu weer die regenton opnieuw legen :-( leven de besparing op water...
Iemand ervaring met dit..
groetjes,
kikkertje

beesjes in mijn regenton
wo, 15/06/2011 - 16:19
kikkertje

een paar kunnen uithalen om dichtere foto te nemen

beesjes in mijn regenton
wo, 15/06/2011 - 17:54
RdB

Dit zijn gewoon de jonge larven van de Blinde bij, een mooie zweefvlieg die van nectar en stuifmeel leeft. De larven leven van afval dat van je dak meet de regenton instroomt. Ze doen geen kwaad behalve afval eten. Ze danken hun naam aan de rattenstaart, geen staart maar een ademhalingsbuis die ze in staat stelt om zelfs in zuurstofloos water met veel rottend plantenmateriaal te overleven. M.a.w. ze overleven ondanks de stank en veroorzaken deze niet.

Ruud

wo, 15/06/2011 - 19:10
kikkertje

Hoi Ruud,
Dus had toch het juiste gevonden,Merci om het extra te bevestigen ;0)
Wist niet dat ze niet de oorzaak waren van de stank.....al is dat er nu geen stank is...
Je zegt : ze eten het afval dat van mijn dak komt..... Ik kan toch moeilijk elke keer als er iets valt mijn dak afborstelen....
Mijn goot was al gebarikadeerd met volieredraad tegen afvallende blad en andere...En het einde van mijn afvoerbuis rust op een fijne stof om eventuele fijne afval tegen te houden(en wordt regelmatig gekontroleerd)
Ik heb niks tegen de natuur hé,elk beesje mag zijn gang gaan in mijn tuin...tot de kleinste insekt....ik gebruik niks van bestrijdingsmiddels. De luizen zitten op de helleborusinfo-icon en mijn rozen....zwarte beesjes op de tropealium en tuinbonen...ik zeg dan ,laat ze maar doen..ik ondervind er geen last van....Maar iets in mijn regenwater daar heb ik een beetjes moeite mee :-( Er liggen genoeg potjes en schalen in de tuin voor de vogels en insekten...zonder te spreken van de natuurlijke vijvertjes...
Ik bedoelde eigelijk met bestrijden,wat kan ik eraan doen....want mijn regenton was compleet leeg en afgewassen en afgespoeld met warm water,voor het eindelijk eens regende....nu stinkt hij ook niet en veel afval kan er nu toch ook niet in gevallen zijn.
Die water is eigelijk niet alleen bedoeld voor mijn planten in potten maar bij langdurige droog weer ook wel eens voor de groenten/kruiden tuin....
Die kan ik nu toch niet meer gebruiken...ofwel gezond zal het wel niet zijn zeker.....en beter weer weggieten...
In mijn regenton aan de voliere met dak van plastieken golfplaten heb ik dat probleem niet,het water is zo klaar,deze gebruik ik voor mijn orchideeen en kamerplanten.
Wat raad je me aan,
groetjes,
kikkertje

wo, 15/06/2011 - 21:54
Polplastron

Als deze diertjes in je regenton voorkomen dan wil dat zeggen dat je water
veel voedingsstoffen bevat door organisch afval en weinig zuurstof.

Probeer dus het water op een of andere manier proper te houden. Misschien
helpt een luchtpompje ook wel.

Maar zoals hiervoor al gezegd werd: deze beestjes veroorzaken de stank niet
en ook de vervuiling niet.

Groeten,

Pol

wo, 15/06/2011 - 23:16
RdB

De planten maakt het echt niet uit dat het stinkt of al wat beestjes bevat. De planten worden er ook niet minder eetbaar door.

Ruud

wo, 15/06/2011 - 23:32
kikkertje

Ah,ok Merci, voel me nu gerust gesteld.
Nu ik dat weet wil het daarvoor niet zeggen dat ik mijn regenton vanaf nu ga laten vuil worden,en een nieuwe dak in plastiek komt er zeker.
groetjes,
kikkerje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag