Bladeren Cornus blijven slap hangen en verkleuren

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/06/2011 - 14:16
Jasmijn42

Bladeren Cornus blijven slap hangen en verkleuren

Beste mensen,
Wij hebben sinds 5 jaar een prachtige Cornusinfo-icon op stam in de tuin staan (destijds speciaal ver gereden voor deze boom). Hij heeft het altijd goed gedaan. We weten dat het blad slap gaat hangen als het erg warm is, maar dit keer blijven de bladeren al 2 weken hangen en zijn ze ook bruin verkleurd.
Normaliter gebeurd dit in het najaar, zodat de rode takken weer een plaatje zijn in de winter, maar het is pas juni en ik maak me zorgen.
De stam vertoond ook verkleuringen, is onze boom ziek? En zo ja, wat kunnen wij hier nog aan doen?

Met vriendelijke groet,
Jasmijn

Bladeren Cornus blijven slap hangen en verkleuren
di, 28/06/2011 - 16:55
Polplastron

Staat de boom vrij of groeit er gras rondom de boom? Deze bomen hebben heel
oppervlakkige wortels die bij maaien e.d. beschadigd kunnen worden.

Groeten,

Pol

di, 28/06/2011 - 18:44
Jasmijn42

Hallo:-) Bedankt voor uw reactie.
Er ligt fijn grind om de boom heen, dus geen gras wat gemaaid kan worden. Hij staat solitair, met een hek aan de waterkant. Hij staat dus 1,5 meter uit de waterkant (het water ligt wel 1 meter lager).

Met vriendelijke groet,
jasmijn

di, 28/06/2011 - 18:48
satomi

Dit lijkt me een ernstig geval van watertekort. Cornusinfo-icon heeft een fijn vertakt, oppervlakkig wortelgestel en zal daarom ook sneller extra water nodig hebben in hele droge periodes zoals dit jaar. Het water wat tot nu toe gevallen is is nog veel te weinig en verdampt ook snel uit de bovengrond.

di, 28/06/2011 - 19:04
Jasmijn42

Bedankt voor de reactie. Die conclusie trokken wij ook na een aantal dagen hangende bladen. Water tekort.
Daar wij een ingegraven slang hebben voor de boom (was een vereiste van de kweker ivm garantie, het was een dure boom) hebben wij sindsdien een aantal keren zeer lang water gegeven via de slang. Helaas is het blad blijven hangen en bruin geworden.

Misschien waren we te laat?

M.a.w. als de wortels oppervlakkig zijn heeft de boom dit dus niet gekregen, omdat het water via de slang is gegeven (zoals de laatste 5 jaar en op advies van de kweker).

Maar dat verklaart nog niet die vlekken op de stam, die waren er vorig jaar niet... iemand idee wat dat is? Heb een grotere foto toegevoegd.

Alvast heel hartelijk dank allemaal!
Jasmijn

Bladeren Cornus blijven slap hangen en verkleuren
di, 28/06/2011 - 19:18
birdwatcher

die vlekken zijn onschuldige korstmossen

di, 28/06/2011 - 19:21
Polplastron

Hoe dik is de laag grind die je hebt aangebracht rond de boom. Misschien
heeft de boom daar wortels gevormd en drogen die bijgevolg te snel uit.
Persoonlijk denk ik dat bij zo'n boom het beter is om de bodem onbedekt te
laten tenzij met bodembedekkers of een laag mulch of compost. Maar ...
misschien ben ik wel helemaal fout hoor, 't is maar een theorietje.

Groeten,

Pol

di, 28/06/2011 - 19:31
Jasmijn42

De grindlaag is ongeveer 2 cm, heeft er altijd gelegen trouwens. Alle andere bomen, heesters en vaste planten en alle heggen (12 meter links en 12 meter rechts) mankeren niets trouwens.

Mocht dit vochttekort zijn, neem ik aan dat dit niet meer goedkomt?

Met vriendelijke groet,
Jasmijn

wo, 29/06/2011 - 00:16
tuinprins

Ik denk dat hier sprake is van en schimmelziekte en niet van droogte. Cornusinfo-icon soorten (ook Cornus controversa, waar het volgens mij hier omgaat)zijn gevoelig voor diverse schimmels. Ik denk dat het hier gaat om de bekende verwelkingsziekte (verticillium). De afgelopen weken zijn er hier op het forum diverse vragen geweest over planten waarvan de bladeren plots verdrogen. Zoals ik het zie gaat het in veel gevallen om verticillium. Het lijkt erop als zijn de omstandigheden gunstig voor het toeslaan van deze ziekte.

Helaas is er tegen verwelkingsziekte niets te doen.

Ik zou verder nog geen actie ondernemen en kijken hoe de zaak zich ontwikkelt. Als het verdorde blad van de boom valt zou ik dit wel verwijderen.

Gegroet, de tuinprins

wo, 29/06/2011 - 00:58
Jasmijn42

Bedankt voor uw aanwijzingen m.b.t. de schimmel. Dit is wel een vreselijke schimmel als ik de beschrijving lees en de bladeren die waarschijnlijk gaan afvallen kunnen andere bomen weer besmetten.
Aan de overkant van het slootje want zo breed is hij niet, hebben wij een prachtig groot plantsoen met veel bomen en struiken.
Ben eigenlijk bang als het een schimmel ik mogelijk andere bomen met een vrij agressieve schimmel opzadel zoals onze oude seringenboom en meer sierbomen bij de buurman.
Maar ik zal het per dag bekijken, en mogelijk de bladeren dan maar snel afvoeren?

Met vriendelijke groet,
Jasmijn

do, 30/06/2011 - 15:25
satomi

Verticillium is ook een heel goede mogelijkheid. Knip een takje af en ga daar eens mee naar een goede boomkweker of een tuincentrum in de buurt en laat er eens naar kijken. Of het om deze bodemschimmelziekte gaat moeten zij kunnen determineren.Zo vanachter de computer blijft dat toch lastig, want wij kunnen niet IN de boom kijken.
Eventueel bellen naar de kweker waar de Cornusinfo-icon is gekocht, misschien kan die verder helpen.

Afgevallen blad in de kliko afvoeren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag