Bomen blijven dood gaan

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 15/08/2009 - 19:06
Naninca

Bomen blijven dood gaan

Hallo,
afgelopen oktober is een boom bij ons de voortuin dood gegaan ( foto 1). Deze boom werd langzaam aan van binnen bruin tot dat deze helemaal kaal was.
Op dezelfde plek hebben wij een conifeer gezet die eerst iets verderop in de tuin stond. Deze conifeer begint nu ook van binnenuit bruin te worden. ( foto 2,3,4) Hoe kan dit?

Bomen blijven dood gaan
za, 15/08/2009 - 22:00
rubo

Ik gok er op dat je het probleem (en dus ook de oplossing) in de grond moet zoeken.
Van het najaar een ruim plantgat maken, vullen met goede grond en daarin een nieuwe in zetten.
Hoe doen de direct omliggende planten het ?

zo, 16/08/2009 - 16:17
tuinprins

Ik denk dat de vorige boom dood is gegaan door phytophtera. Deze schimmelziekte blijft een aantal jaren in de grond zitten. Dus als je op een plek waar een door phytophtera aangetaste plant heeft gestaan, opnieuw een plant zet die tot de zelfde plantenfamilie behoort, dan is de kans zeer groot dat die plant ook wordt aangetast.

Tegen phytophtera is geen bestrijding mogelijk.

Als de getoonde conifeer ook dood gaat dan zou ik op die plek zeker geen nieuwe conifeer planten. Ook zou ik er geen planten neerzetten die behoren tot de ericacaeen-familie (zoals rhododendroninfo-icon, azalea, pierisinfo-icon, kalmiainfo-icon, heide etc.)

Gegroet, de tuinprins

zo, 16/08/2009 - 21:15
Naninca

We hebben om de boom een aantal buxussen staan. Deze doen het allemaal goed. Ik heb een foto toegevoegd van de grond/wortels toen we de oude boom uitgroeven. Misschien kan iemand er iets aan zien? Is onze conifeer nu ten dode opgeschreven of kunnen we deze nog redden als we deze direct verplaatsen? ( of infecteerd deze andere planten) Graag zou ik ook zekerheid willen hebben of we phytophtera hebben. Kan je dit ergens, bijv. bij een tuincentrum, laten testen?
In ieder geval allen bedankt voor de reacties!

Bomen blijven dood gaan
ma, 17/08/2009 - 21:22
tuinprins

Op phytophtera kun je in een tuincentrum niet laten testen. De meeste medewerkers van een tuincentrum weten over phytophtera niet meer dan dat het een ziekte is die bij aardappelen voorkomt. Er zijn echter talloze vormen van phytophtera die een breed scala aan plantensoorten kunnen treffen. De belangrijkste oorzaak van het doodgaan van taxusinfo-icon en rhododendroninfo-icon is phytophtera. Als je bij een gemiddeld tuincentrum met een zieke taxus aankomt dan wordt meestal geadviseerd om extra te mesten of meer water te geven!

Phytophtera kan door de gemiddelde tuinbezitter niet gemakkelijk worden geconstateerd. Soms is er een bruinverkleuring te zien vlak onder de schors, soms hebben de wortels de verkeerde kleur. Ook als je een aangetaste tak doorknipt kun je een verkleuring zien die niet bij het hout van de plant past. Vaak is het ook een deductie op basis van feiten en omstandigheden. Als je op een zeer natte plek in de tuin taxus gaat planten dan kun je er op wachten dat de taxussen last gaan krijgen van phytophtera.

Op basis van de foto van de eerste boom die dood is gegaan kan ik niets zeggen. Zoals uit het voorafgaande valt op te maken moet je de boom in levende c.q. aangetaste wijze ontmoeten.

Gegroet de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag