boom ziek ?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/11/2016 - 12:22
Blatella

boom ziek ?

Sinds een maand hebben wij een nieuw huis. Bij dit huis staat direct aan de schuur een grote boom. Volgens een buurman zou deze ziek zijn en met een beetje pech omgaan en de schuur meetrekken. De boom heeft grote takken waar geen blad aan zit (dood?) en van takken waar wel blad aan zat laat de bast los. Kan iemand vertellen of de boom inderdaad ziek is en daardoor gevaar vormt voor de schuur ?

boom ziek ?
wo, 23/11/2016 - 12:30
GreenConnection

Wel erg weinig te zien op deze foto. Geef een foto van wat blad, want dit is te summier voor herkenning.

wo, 23/11/2016 - 21:49
Blatella

Dat gaat een beetje moeilijk .... Boom heeft alle blad al verloren

wo, 23/11/2016 - 22:03
de haan

Ligt er onder de boom blad, maak hier een foto en verder een foto van een takje met knoppen en een foto van de beschadiging. Alles graag scherp en duidelijk.

do, 24/11/2016 - 02:55
Ricardo25

Het is nu helaas te laat maar ik zou persoonlijk adviseren om na ijsheiligen, kleine inkepingen te maken met een zakmes om te identificeren welke takken dood zijn. Dat de bast los laat is een indicator voor meerdere dingen. Wellicht als hulp, kan je gedurende de herfst/winter de takken vastbinden met touw. Mochten ze afbreken blijven ze wellicht op hun plaats.

do, 24/11/2016 - 10:28
tuinprins

Helaas is de foto te onduidelijk om iets definitiefs over de boom te zeggen. Enkele dingen die in mijn hoofd opkomen:
== Er zijn boomsoorten waarvan de schors in platen/plaatjes loslaat (bijv. Platanusinfo-icon, Carya en Zelkovainfo-icon). Dit is onderdeel van het natuurlijke groeiproces en geen ziekte.
== Er bestaat de mogelijkheid dat de buurman de boom liever kwijt dan rijk is terwijl die voor jou van grote waarde is om inkijk tegen te gaan of voor schaduw in de zomer.
Ik zou voorlopig rustig afwachten en kijken hoe de toestand van de boom is in het volgende groeiseizoen. Dat kans dat de gehele boom snel omwaait en de schuur meeneemt lijkt mij zeer klein. Dit is iets wat echt zelden voorkomt en ik zou me zeker niet op stang laten jagen door een buurman die waarschijnlijk weinig verstand van bomen heeft.
Gegroet, de tuinprins

za, 26/11/2016 - 12:43
GreenConnection

-@Blatella: nog enige reactie? Foto van blad?

za, 26/11/2016 - 19:15
WiPe

Er zijn nog andere boomsoorten die een schors hebben die van nature er wat afgebladderd uitziet, zoals gewone esdoorn en paardenkastanje. Paardenkastanjes zien er aan het eind van de zomer altijd wat ziekelijk uit met bruin blad vol aantastingen dat vaak veel te vroeg afvalt.
Ik kan op basis van deze foto's geen enkele argument zien waaruit ik kan afleiden dat die bomen aangetast zouden zijn. (Ziek zijn ze zeker niet, dat is een concept dat van toepassing is op mensen en dieren en de manier waarop die op infecties reageren.)
Ik kan dus alleen maar de andere reacties beamen. Wacht tot het voorjaar. En als je zeker wil zijn dat de boom in orde is, vraag dan iemand die er verstand van heeft om dat te bekijken. (Dat is zeker niet je buurman, en al helemaal geen hovenier; hoveniers die verstand hebben van bomen zijn helaas erg dun gezaaid.)

zo, 27/11/2016 - 15:35
Blatella

het schijnt dat de boom in een recent verleden al eens is beandeld tegen kastanjeziekte
bijgevoegd nog een foto van stukje van de boom nog in blad enkele maanden geleden

boom ziek ?
do, 01/12/2016 - 22:16
WiPe

Die aantastingen op het blad zijn typisch voor paardenkastanje en eerder een esthetisch probleem. Wat die paardenkastanjebloedingsziekte betreft: daar valt op basis van deze foto's niks over te zeggen.

vr, 02/12/2016 - 09:33
tuinprins

Waar op dit moment mee wordt geëxperimenteerd is om paardenkastanjes die getroffen zijn door de kastanjebloedingsziekte een warmtebehandeling te geven. Is een prijzige aangelegenheid en ik betwijfel ten zeerste of bovenstaande paardenkastanje zo'n behandeling heeft gehad. Andere behandelingen tegen de kastanjebloedingsziekte zijn er bij mijn weten niet (tenzij je er lukraak bestrijdingsmiddelen op loslaat).
Het blad ziet er zo uit door toedoen van de paardenkastanjemineermot. Komt het laatste decennium veelvuldig voor maar is, zoals Wipe hierboven al schreef, vooral een esthetisch probleem.
Gegroet, de tuinprins

zo, 11/12/2016 - 23:39
Blatella

Dit is afgelopen nacht gebeurd met de boom , een gedeelte volledig afgeknapt. Wil er misschien nog iemand terugkomen op eerdere reacties ?

boom ziek ?
ma, 12/12/2016 - 08:26
tuinprins

Dat er een (dode) tak uit de boom waait wil niet zeggen dat de hele boom snel omwaait.
Als je er niet meer van kan slapen en denkt dat de boom bij flinke wind omgaat en de schuur meeneemt dan zou ik een kapvergunning aanvragen en de boom laten verwijderen maar mij lijkt het voorbarig.
Gegroet, de tuinprins

wo, 14/12/2016 - 01:44
WiPe

Zoals ik al eerder zei: op basis van die foto's kan ik geen enkel argument vinden om te stellen dat de bomen aangetast zijn. (Dat kan ook niet op basis van zo'n paar fotootjes) En nog steeds vind ik dat als je zeker wil zijn dat je dan iemand moet vragen met verstand van bomen.
Tenandere is takbreuk niet per definitie een gevolg van aantasting, maar kan net zo goed terug te leiden zijn tot takken die erg lang zijn en vooral aan het einde sterk vertakt zijn.

Onderwerp gesloten