Citrusplant met beestjes!?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/12/2005 - 12:53
rakker

Citrusplant met beestjes!?

Ik heb al jaren een citrusplant die ik 's winters binnen haal om te overwinteren. Tijdens deze overgang krijgt hij normaliter even een 'dip', maar daar komt hij goed doorheen. Dit jaar heeft hij een plakkerige substantie op de bladeren en lekt dat ook op de vloer en verliest veel blad. Het rare is dat er geen luizen o.i.d. te ontdekken zijn. Wie kan mij vertellen wat ik moet doen? Help!

wo, 07/12/2005 - 20:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk eens goed in de nerven van de plant aan de achterzijde van de bladeren. Hier zul je de schildluis vinden!
Behandel de plant met Admire waar je een druppel Dreft of zoiets aan hebt toegvoegd.

zo, 11/12/2005 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is zeker geen schildluis maar zeer waarschijnlijk dopluis. Het verschil zit ´m in het feit dat schildluis nooit honingdauw produceert en dopluis doet dit wel. Er wordt wel erg vaak Admire geadviseerd voor allerlei plagen... er zijn ook nog andere oplossingen die veel minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Hierbij valt te denken aan het inzetten van biologische bestrijders zoals sluipwespen en keverlarven. Het voordeel hiervan is dat er géén resistentie optreedt en dat is iets wat bij regelmatig gebruik van middelen als Admire wel het geval zal zijn. Strict genomen is Admire een bladluizenbestrijdingsmiddel en mag wettelijk gezien alleen hiervoor worden toegepast. Nu is de werking tegen allerlei andere insekten ook wel aardig maar doordat het dus té vaak wordt gebruikt zien we steeds vaker dat bepaalde plagen ongevoelig zijn voor dit goedje...

ma, 12/12/2005 - 19:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe kun je sluipwespen in de ruimte houden waar de planten staan. In degrote kassen kan dit gemakkelijk maar niet prive. De ervaring leert dat deze luizen erg moeilijk te verwijderen zijn en dan is vaak een noodoplossing Admire.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag