Duitse pijp (Aristolochia) heeft gekrulde bladeren

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/05/2008 - 22:23
siepman

Duitse pijp (Aristolochia) heeft gekrulde bladeren

De Duitse Pijp in onze tuin doet het al drie jaar prima.
Dit jaar zijn alle bladeren omgekruld en verschrompeld. De hele plant ziet er ziek uit en groeit niet meer. Bladeren blijven er wel aanzitten.

De druif ernaast heeft inmiddels ook aan aantal omgekrulde bladeren.. Is hier sprake van een schimmel? Wat kan het zijn?

Graag jullie reactie.

Paul

Duitse pijp (Aristolochia) heeft gekrulde bladeren
zo, 01/06/2008 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Paul,

Dit is wel heel toevallig. Ook ik heb dit probleem sinds dit jaar.
Ben op internet gedoken maar bij de Aristolochiainfo-icon macrophylla zoals deze plant heet kan ik niets vinden over eventuele ongedierte.
Totdat ik uw bericht las en dacht nu dat is toevallig.
Heeft u al recties op deze vraag gehad?
Zelf kan ik niets ontdekken over eventueel ongedierte en ben dan ook heel benieuwd. Ik zou het op prijs stellen als u er meer over te weten komt, mij dit te laten weten?
Alvast dank ervoor. Vriendelijke groet Marijke

ma, 02/06/2008 - 23:54
siepman

Dag Marijke,

Waarschijnlijk hebben we de oorzaak gevonden...
De Platanen en de druif hebben namelijk ook gekrulde bladeren. De oorzaak hiervan blijkt volgens de tuingeleerden valse meeldauw te zijn. Deze schimmel is aan de onderzijde van de bladeren goed zichtbaar als een soort witte uitslag (vergelijk een niet aangetast blad). Omdat de schimmel zich ook via de wind kan verplaatsen en de weersomstandigheden ideaal zijn, is het mogelijk dat de Duitse pijp ook hiermee aangetast is.
De onderkant van het blad van de Duitse pijp is namelijk ook lichter gekleurd, maar de schimmel zelf is niet echt zichtbaar.

Remedie: volgens de tuingeleerden: spuiten met Microsulfo Spuitzwavel of Exact® vloeibaar van Bayer. Ik heb gekozen voor Microsulfo. Zondag alle platanen, druif en Duitse Pijp gespoten... en nu maar afwachten. Over 10 dagen nog een keer. fingers crossed..

Met groet,
Paul

zo, 27/07/2008 - 13:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

zondag 27 juli

Bij terugkomst, eergisteren, na mijn vacantie vond ik de Duitse Pijp, die aan de schaduwzijde van mijn huis in Amsterdam staat en het al jaren goed doet, geheel verdord terug. De bladeren blijven eraan zitten, maar leven zit er niet meer in. De druif aan de zonzijde was nog in volle glorie.
Lot

Onderwerp gesloten