help ik wordt gek van de taxuskever

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/07/2005 - 13:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

help ik wordt gek van de taxuskever

Ik heb net een pluimhortensia gekocht. Nu zag ik bij thuiskomst vraatsporen van de taxuskever. Ik heb hier sinds dit jaar veel last van in mijn tuintje en zag dus direct (helaas pas bij thuiskomst) de vraatsporen. Ik ging zoeken of ik kevertjes vond. Negatief wel zaten er allemaal geelachtige bolletjes van ongeveer 0,5 cm in en op de aarde. Deze kon ik heel makkelijk kapotduwen. Er zit een waterachtige substantie in. Zijn dit nu eitjes van de taxusinfo-icon kever al lijken ze me wel erg groot. In gekochte planten zitten ook vaak van die kunstmest korrels maar die duw je toch niet kapot zo is mijn ervaring.
Vraag: wat kunnen die bolletjes zijn en wat moet ik doen voordat ik de plant ga planten om er zeker van te zijn dat ik de kever geen kans geef?

zo, 24/07/2005 - 13:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn zoveel vraatsporen, dat het mij vrijwel ondoenlijk lijkt om maar direct te zeggen dat die van de taxuskever zijn. Ik ken die taxuskever trouwens niet. De bolletjes van circa 3 mm zijn volgens mij slakkeneieren.

zo, 24/07/2005 - 16:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die bolletjes, zijn de restanten van een langwerkende kunstmest (osmocote)

zo, 24/07/2005 - 18:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, soms in gekochte planten een hele dot van die bolletjes bij elkaar. Ik ben blij dat u het zegt, de Haan. Bedankt, weer wat geleerd.

zo, 07/08/2005 - 01:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bolletjes zijn inderdaad kunstmestkorrels.
De vraatsporen zijn echt van de taxuskever. Zoals ik al schreef heb ik deze sinds dit jaar in mijn tuin en met heel veel geluk een paar kunnen vangen. In een loeppotje met een blaadje zag ik dus de vraatsporen en ik had ze natuurlijk op internet ook gezien. Na enkele dagen hebben de kevers in het potje ook nog eitjes gelegd. Deze zijn minuscuul klein en bijna niet met het blote oog te zien. Inmiddels ben ik er ook achter dat de kever niet of nauwelijks te bestrijden is. Een site op internet gaf aan dat de kever alleen te bestrijden is met paration. De larve zijn wel te bestrijden met aaltjes en dat heb ik ook al een keer gedaan. In het najaar ga ik dat nog eens doen omdat de kevers weer nieuwe eieren hebben gelegd. Dus daarom was mijn vraag ook wat doe ik aan die kevers. Niets dus alleen vangen en dat is niet haalbaar want je ziet ze overdag niet.
De plant heb ik overigens teruggebracht ik vond het risico te groot.

ma, 08/08/2005 - 11:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb even op internet gekeken en vond https://tinyurl.com/y6sexj3j. Daar staat dat taxusinfo-icon een waardplant is voor deze kever, maar ook staat wat u er aan kunt doen. Misschien kunt u zich daar in vinden?

di, 09/08/2005 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt. Ik heb gekeken op deze site en ook hier wordt beschreven hoe je de larve van de kever kunt bestrijden met aaltjes. Dit heb ik reeds gedaan en ga ik dus zoals gezegd nog eens herhalen in september. Ook hier wordt niet vermeld hoe je de kever kunt bestrijden zodat hij geen massa eitjes meer kan leggen en je niet steeds met de dure aaltjes de larve moet bestrijden.
Wat is eigenlijk een waardplant? Ik heb een taxusinfo-icon en ook enkele rododendrons in mijn tuin.

do, 11/08/2005 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag allemaal,

Als ik last heb van een kever, welke dan ook. sproei ik met pyretrex. Dit doe ik drie maal, en om de twee dagen.
Dit is goed tegen alle soorten beestjes, en het is trouwens een biologisch produkt.

groeten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag