japanse kornoelje verdroogt

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/08/2016 - 18:18
wihu61

japanse kornoelje verdroogt

Hallo,
zodra de witte schutbladeren afgevallen zijn, worden de groene bladeren ook meteen dor, zodat de struik al vanaf begin augustus een vrij droevig beeld vertoont.
Is dit normaal? zoniet, wat kan het zijn? Het heeft weken geregend, dus watertekort lijkt mij sterk.
Na wat googelen: verwelkingsziekte?

japanse kornoelje verdroogt
do, 18/08/2016 - 19:06
tuinprins

Ik heb mijn antwoord al bij je andere post geplaatst. Als toevoeging:
Verwelkingsziekte is het niet want dat zijn de bladeren binnen een paar dagen bruin en afgestorven.
Verder vind ik het woord 'dor' ook niet goed weergeven wat er met de bladeren aan de hand is. Van Dale omschrijft het woord 'dor' in de context van planten en plantendelen als: 'uitgedroogd, zonder circulatie van levenssappen'. De bladeren hangen wat maar er gaat nog steeds 'levenssap' doorheen anders zouden de bladeren snel bruin worden.
Gegroet, de tuinprins

do, 18/08/2016 - 19:33
wihu61

De foto geeft wellicht een verkeerde indruk: ik kan de bladeren met mijn vingers verkruimelen, en ze zijn inderdaad bruin, waarmee ik toch weer bij dor uitkom. Vorig jaar hingen ze er wat slapjes bij, maar zoals je zegt hoort dat blijkbaar bij de soort. Dit ziet er echter heel anders uit...

do, 18/08/2016 - 19:56
GreenConnection

Waarom 2 x dezelfde vraag stellen? Erg verwarrend!

do, 18/08/2016 - 23:21
wihu61

Ik zag dit ziekten en plagen forum pas in tweede instantie en de vraag leek me hier beter in passen. Ik zal kijken of ik de andere kan verwijderen...
Ja, verwijderd.
De struik verdort dus wel degelijk, is helemaal bruin en de bessen worden niet rood en vallen af. Ziet ernaar uit dat ik hem moet verwijderen, tenzij herstel mogelijk is (volgend seizoen?).

vr, 19/08/2016 - 21:02
birdwatcher

De zaden zijn rijp dus de plant kan zich voorbereiden op de herfst , zie je ook bij lijsterbes die wanneer ze volwassen zijn steeds vroeger kaal worden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag