rododendron verpietert

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/04/2014 - 15:37
ode

rododendron verpietert

Hij was zo mooi 2 jaar geleden, maar ineens begon hij af te takelen. Eerst begonnen sommige bladen te verkleuren en te krullen om daarna af te vallen. Eerst één tak en daarna langzaam de andere takken. Dit is er nu van over.
Hij krijgt alleen namiddagzon en elk jaar turf en compost. De rodo's hiernaast beginnen nu ook dezelfde symptomen te vertonen.
Ik kan ze natuurlijk zeer fors terugsnoeien in de hoop dat daarmee de ziekte verdwijnt. En natuurlijk is verwijderen ook een oplossing (maar wel erg definitief). Maar misschien is er iemand bekend met dit verschijnsel en is er een middel om ze weer gezond te krijgen?

rododendron verpietert
di, 01/04/2014 - 15:38
ode

En hier een close-up:

rododendron verpietert
di, 01/04/2014 - 22:40
tuinprins

Typisch een geval van phytophtora. Dit is een schimmelziekte die via de wortels de plant binnnendringt. Treedt vooral op als de planten lange tijd te nat staan. Tegen deze ziekte is weinig te doen. Er is geen middel dat een zieke plant kan genezen. Aangezien de phytophtora-schimmel een aantal jaren in de grond blijft zitten moet je niet opnieuw rhododendrons, azalea's of andere leden van de ericaceeën familie op die plek planten.

Als je rhododendrons of azalea's plant dan er altijd voor zorgen dat de drainage goed is. Grond diep los maken. Beter ook niet in pure turf of potgrond zetten omdat het plantgat dan als een afvoerputje kan gaan werken. Altijd planten in een mengeling van zwarte grond en turf of potgrond voor zuurminnende planten.

Gegroet, de tuinprins

wo, 02/04/2014 - 15:05
ode

Bedankt voor je reactie Tuinprins. 't Is duidelijk: dit betekent dus het definitieve einde van de rodo's. Jammer, maar ik zal ze moeten vernietigen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag