rupsen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/06/2006 - 20:30
knolleke

rupsen

Hoi,
Elk jaar opnieuw wordt mijn rode bessenstruik kaalgevreten door kleine groene rupsen. De bessen laten ze gelukkig met rust, maar ik vraag me toch af of er niets aan te doen is preventief. Ik zie het namelijk als er al tientallen gezellig aan 't vreten zijn, ze zijn klein en even groen als het blad maar overduidelijk rupsen. Wat ik dan doe is elk blad met rupsen afknippen en de vuilbak in. Soms blijft er dan maar weinig van over en de struik overleeft het nog steeds, maar dit is heel wat werk. Is er een andere milieuvriendelijke oplossing (zodat we de bessen nog kunnen eten) ? En weet iemand van welk insekt die rupsen zijn?
Groeten

vr, 30/06/2006 - 15:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van een vlindertje.

zo, 02/07/2006 - 16:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

indien je geen antwoord weet op mijn vraag, antwoordt dan niet hé. Naar mijn weten zijn er nog andere soorten die rupsen voortbrengen, met name motten, dat zijn dan misschien ook een soort vlinders, enfin. Ik ben geen insektenkenner en jij blijkbaar evenmin! Daarbij, ik kan mij niet voorstellen dat die tientallen rupsen allemaal vlinders zijn. Trouwens de rupsen die uiteindelijk vlinders worden zijn veel groter en kleurijker, althans van die die ik al gezien heb.
Kan misschien beter een serieuzer forum opzoeken met wat slimmere mensen, want zo'n antwoord getuigt niet van enige kennis van zaken... dacht dat dit een plaats was waar je met al je tuinvragen terecht kon, sorry dat ik nog niet alles weet hé... maar dan zou ik hier ook niet zijn... zucht...

za, 08/07/2006 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, nou, Knolleke........zo was het niet bedoelt. Ik gaf slechts antwoord op je vraag. Maar zonder een beeld van die rupsen is het ook erg moeilijk vast te stellen welke het zijn en welke vlinder of mot hier uitkomt. Met een foto zouden we dankbaar zijn en je graag helpen. En.......uit de kleinste of lelijkste rupsen komen vaak de mooiste vlinders!
Hopelijk heb je een bloedserieus forum gevonden met slimmere experts, die je kunnen helpen!

zo, 02/07/2006 - 18:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jaren geleden hadden wij groene rupsjes met blauwe stipjes/streepjes in onze kruisbessenstruiken. Die heb ik toen gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis (tegenwoordig te koop als Plantschoon van Ecostyle). Onze ervaring is dat het ook met meer of minder succes toegepast kan worden op weke insecten.
Als je een concentraat koopt er wel aan denken dat het beter werkt als het met zacht water (bijv. regenwater) aangemaakt wordt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vetzuren van planten die erin zitten. Kalk in het water zal deze neutraliseren.

ma, 03/07/2006 - 00:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat werkt zeker goed; met een druppeltje vloeibare zeep erbij verlaag je de oppervlaktespanning en verdeelt het middel zich beter over het blad. Ook het middel Spruzit helpt tegen rupsen. Een harde straal water werkt overigens ook altijd!

Onderwerp gesloten