taxus

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/11/2006 - 13:49
willyvdw

taxus

Beste,
Ik heb +- 100 meter taxusinfo-icon staan van 1.20meter hoog doch ongeveer in het midden gaat er een stuk van 5 meter kapot, wat is er aan te doen,welke mest heb ik nodig?
ps; er staan wel eiken bomen op een afstand van 5 meter .

di, 28/11/2006 - 21:42
tuinprins

Het meest waarschijnlijke is dat uw taxussen last hebben van phytoptora. Hier is niets aan te doen. De schimmel blijft een aantal jaren in de grond zitten dus nieuwe taxussen planten heeft weinig zin.
Het zou eventueel ook een gevolg kunnen zijn van droogte veroorzaakt door de eikenbomen.

Wat precies de oorzaak is geweest van het afsterven van de taxussen is niet 1-2-3- te zeggen. Daarvoor moet je de planten kunnen onderzoeken en weten op welk moment de ziekteverschijnselen zijn begonnen.

Het geven van mest om te voorkomen dat de andere planten ziek worden is volgens mij zinloos. Beter is het om de planten in goede conditie te houden en zo voorkomen dat zij ziek worden. Daartoe kunt U het beste een keer per jaar in het late voorjaar een goede organische mest (bijv. Culterra of een organische mest van DCM) geven.

Gegroet, de tuinprins

wo, 29/11/2006 - 11:44
anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuinprins,

Bedankt voor uw duidelijk antwoord , maar ik denk ook dat die eiken bomen er iets mee te maken hebben.
Deze bomen zijn +-100 jaar oud en duwen zelfs het asfalt van de oprit omhoog, ze staan ook maar een 5 tal meter van de taxusinfo-icon haag verwijdert.
mvgr

wo, 29/11/2006 - 14:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik t***el aan de invloed van die eikjes. Er staan hier zat grote venijnbomen midden in de eikenbossen, zonder dat de venijnbomen er last van hebben.

Ruud

ma, 15/01/2007 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een gelijkaardige taxusinfo-icon haag waarbij enkele jaren geleden enkele struiken middenin begonnen te vergelen en weg te kwijnen.

Het verschijnsel zet zich voort, en werkt blijkbaar van onder naar boven.

Ik geloof niet dat mijn haag nog te redden is, maar stel mij de vraag of het zin heeft op dezelfde plaats,evt met nieuwe grond, opniew een taxus haag te planten?

ma, 15/01/2007 - 17:14
willyvdw

Beste Paul,

Bij mij is het nog erger geworden sinds mijn vraag aan de tuinprins,
aan de kant van die eiken bomen is gans de haag aan het wegkwijnen.
Deze kant van de haag ligt aan een bosweg waar geen verkeer komt, maar wel veel wandelaars met honden, misschien is dat de oorzaak van mijn problemen.
Zoals u kan zien in het antwoord van de tuinprins heeft het geen zin op dezelfde plaats een nieuwe taxushaag te zetten.
mvg
willy

wo, 17/01/2007 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

De lokale plantenboer zegt dat de taxusplanten dikwijls in een te klein plantgat worden geplant, en de omliggende grond te weinig wordt losgewerkt.
Een paar jaar groeien de kleine wortels vanuit het kluitnet maar dan zullen ze afsterven als de omliggende grond te hard is of te weinig doorlatend.
Hij raadt aan de grond tot 60cm diep los te maken en evt met zand te mengen om de doorlaatbaarheid te verbeteren.

Ook verharde oppervlakken naast een haag doen te veel water aflopen naar de haag toe.

PS. Kan men de grond laten testen op phytoptora?

do, 01/02/2007 - 13:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij een vriend van mij doet zich hetzelfde euvel voor. Met een grondboor een paar gaten gemaakt. Tot onze niet geringe verbazing bleek er in de grond wat met de boor mee kwam al een paar Engerlingen (larve Mei- en Junikever) te zitten. Als in zo'n beetje grond er al meerdere zitten hoef je niet te t***elen dat er verschrikelijk veel zijn en waar de sterfte door wordt veroorzaakt.

Geen idee of dat hier ook he geval is maar het is makkelijk te controleren.

Ruud

Onderwerp gesloten