Vingerhoedskruid met afwijkende bloei

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/06/2018 - 21:38
Cella

Vingerhoedskruid met afwijkende bloei

Normaal bloeit Vingerhoedskruid van beneden naar boven, maar een paar jaar geleden begon de bloei bij een aantal planten in onze tuin bovenaan met een enorme bloem. De jaren daarna heeft dit verschijnsel zich niet herhaald.

Ik zou graag willen achterhalen wat de oorzaak is van deze afwijkende bloei, puur uit nieuwsgierigheid. Zelf heb ik het vermoeden dat het ontstaan van deze reuzenbloemen veroorzaakt kan zijn doordat een insect eitjes in de bovenste knoppen gelegd heeft. Zoals planten ook gallen vormen als galwespen er eitjes in gelegd hebben.

Wie heeft de juiste verklaring voor dit fenomeen?

vr, 08/06/2018 - 22:37
GreenConnection

Google maar eens op 'pelorie'.

zo, 10/06/2018 - 11:59
Cella

Bedankt voor de tip! Het kostte even wat moeite om een site te vinden waarop een verklaring voor het ontstaan van pelorie stond: een gen dat de bloemen aanzet om zich te ontwikkelen tot normale bloemen wordt om de een of andere reden niet geactiveerd in de bovenste bloem, waardoor deze zich ontwikkelt tot een abnormale bloem.
Het grappige was dat dit zich in onze tuin bij wel een dozijn planten tegelijk voordeed. Van mij mag het wel vaker gebeuren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag