Vlekken op druiven

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/05/2006 - 23:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vlekken op druiven

Op mijn druivenstruik buiten komen de bladeren verdikkingen( ze zien eruit als wratten) aan de onderkant zit er een soort witte schimmel.
Wat kan ik hier aan doen ?

do, 18/05/2006 - 01:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat had ik ook op de druif bij mijn oude huis. Is een soort schimmel. Ik heb het er nooit af gekregen, helaas. Het schijnt dat je de plant dan regelmatig tegen schimmel moet spuiten. Je kunt de bladeren ook verwijderen (wel in de kliko gooien) maar dat is monnikenwerk en moet je de hele zomer volhouden. Na verloop van tijd krijg je mooie bladeren.

Ik heb het op een gegeven moment opgegeven. Weet niet of je weleens ergens op vakantie gaat waar ze ook druiven kweken. Misschien dat ze je daar kunnen vertellen wat je precies moet doen en welk middel werkt.

Succes Miranda

do, 18/05/2006 - 10:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

De ziekte heet Erinose en is lastig te bestrijden; de aantasting gebeurt al in de knopfase. Vroegtijdig bestrijden kan wel, maar er zijn geen middelen in de particuliere verkoop. Vaak is de aantasting te zien in een bepaalde fase. Die blaadjes kun je het beste met de hand verwijderen en vernietigen. Het is een heel werk, maar het helpt wel. In Frankrijk komt de ziekte veelvuldig voor; hier pas een paar jaar.

do, 18/05/2006 - 14:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is geen schimmel maar druivengalmijt.

Ziet er niet uit maar kan niet echt kwaad. Zelf haal ik zoveel mogelijk aangetast blad weg.

De mijten overwinteren onder de losse vezels van de bast.

vr, 19/05/2006 - 10:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kende alleen de franse uitdrukking voor deze plaag, maar ben blij dat ik nu de nederlandse term ervoor kreeg!
Hier vindt je een complete beschrijving van de ziekte en een mogelijke oplossing:
https://tinyurl.com/y6hfvcam
Willem, bedankt!

vr, 26/05/2006 - 10:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik had het zelfde heb toen de druiven gepoten met biologische

zwavel oplossing ,de aangetaste bladeren verwijderd en het was

opgelost. veel succes.

wo, 16/05/2007 - 18:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze ziekte heeft een aantal namen:
Wijngaardgalmijt, Bladgalmijt of Pokkenmijt. Er veschijnen pokken/wrattenachtige verdikkingen op de bovenzijde van het blad en de onderzijde is wit viltachtig. De ziekte verspreidt zich eerst over het blad, waarna het blad ineen schrompelt. Vervolgens kan het de druiventrosjes aantasten met een witachtig pluizig schimmel.
Als het nog alleen het blad betreft, kan je werken met Promanal 3% of Telmion 2%. Als de ziekte al verder is gevorderd, dan Biofa spuitzwavel of Neudosan 2% gebruiken. Middelen nooit gelijktijdig gebruiken. Bij eerste aanvang van de ziekte de aangetaste bladeren zoveel mogelijk verwijderen en goed (in vuilinisbak) weggooien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag