Vreemde witte 'cocoonen'? op takken van hortensia

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 24/06/2022 - 11:37
Antonella

Vreemde witte 'cocoonen'? op takken van hortensia

Hallo,

ik heb in mijn tuin een prachtige grote hortensia struik dat op dit moment volop in bloei is. Aan de voorkant van de struik zie ik alleen gezonde bladeren en bloemen maar vanmorgen, toen ik een tak een beetje op zij wilde zetten, schrok ik! Ik zag dat zo goed als alle takken van de plant vol zitten met een soort witte cocoon, Ze voelen zacht aan en er zit niets in. Is het een schimmel? of zijn het toch cocoonen van een insect? Wie weet wat dit is en of het schadelijk is voor de plant? alvast hartelijk dank voor antwoorden en hulp

mijn mooie hortensia
Insecten of schimmel?
vr, 24/06/2022 - 13:35
peterplant

Dat hoort bij de hortensiadopluis. Die worden in mei geboren, leven een jaar en sterven dan. Vlak voor ze sterven zetten ze beige eitjes af en bedekken die met witte wasplaatjes. Zo ontstaan witte coconnetjes die dood zijn, maar in het coconnetje zitten een paar honderd eitjes die in mei weer uitkomen en over heel de plant uitspreiden. Het begint met 1 dopluis, 2 jaar later zijn het er 10.000.

Hortensia's die te veel in de zon staan of op droge grond staan of te arme grond of een combinatie hiervan zijn er extra gevoelig voor.

vr, 24/06/2022 - 14:03
Antonella

Beste Peterplant, dank voor uw reactie. Mijn hortensia staat 's morgens in de zon en ik geef water zodra ik zie dat de bloemen een beetje gaan hangen of zich half sluiten. In het voorjaar bemest ik de grond met compost van de gemeente. Als ik het zo lees, doe ik dus alles wat mogelijk is om de hortensia gezond te houden. Maar goed, hoe moet ik om gaan met de nu aanwezige cocoonen? Kan ik ze wegspoelen of moet ik een vergif daarvoor kopen? En zijn deze dopluizen schadelijk voor de plant? Op dit moment zie ik geen enkel beschadiging aan de plant. Wat moet ik doen? Kunt u mij een advies geven aub?

zo, 26/06/2022 - 00:44
peterplant

Je hebt een zware aantasting die uit zichzelf niet zal verdwijnen. Het zal de plant verzwakken. Volgend jaar zitten er tenslotte 100 keer meer in.

Je zorgt prima voor de plant, maar met compost geef je geen voeding. Compost is verteerd plantenmateriaal wat vooral goed is voor het bodemleven. Het verbeterd de grond en maakt hem beter vochtvasthoudend. Veel voedingsstoffen zitten er niet in.

Gif dat deze luizen dood is zo giftig dat het niet meer verkocht mag worden.

Wat te doen?

Om in 1 keer van alle dopluizen af te komen zou je de hele plant in maart 2023 boven de grond af kunnen knippen , er een dikke laag compost omheen strooien en regelmatig mesten met echte mest waar ook minerale mest in zit.

Je plant zal flinke uitgroeien met groot gezond blad in in 2023 waarschijnlijk niet bloeien. In 2024 is het weer een mooie, gezonde rijk bloeiende struik.

Zorg in tijden van droogte dat de plant voldoende water krijgt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag