Haag van hortensia's

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/03/2023 - 17:59
Karenvd

Haag van hortensia's

Beste tuinliefhebbers,

Wij willen graag een haag maken van hortensia's en het zou fijn zijn om wat ervaringen hierover te mogen lezen. 

We hebben een aantal wensen maar de grootste is wel dat hij bloeit vanaf begin juni. (heeft te maken met een verjaardag die we vieren midden juni en we willen dat graag doen met een drankje en vrienden tussen de bloeiende hortensia's ;)) 

Kleur: roze/rode kleur
Standplaats: Zonnig, in het Loosdrechtse plassen gebied, aan het water.
Geen hele grote soort, een meter ongeveer.
Totaal gaat het om een haag van 15 meter.

Nu heb ik via kwekers informatie opgevraagd;

Volgens een kweker zou ik voor de Hydrangeainfo-icon 'You and me together' moeten gaan. (deze kweker bleek ook leverancier te zijn als een van de weinigen in NL) Ik lees inderdaad dat het een vroege bloeier is, kan goed in de zon, maar het is een vrij nieuwe soort en ik kan nergens ervaringen vinden van mensen die hem al kennen of hebben. Gezien de bloemknop wat anders is (een dubbele) vraag ik me af of het nog wel een echte hortensia is om te zien? Een andere kweker vertelde dat deze onbetrouwbaar bloeit. Dus is het wel de verstandige keuze ... 

Mijn alternatief was de Glowing Embers. Hoewel deze volgens een andere kweker weer snel bruin wordt en moeilijk verkrijgbaar is. Als ik het zo lees is dit een ouderwetse boerenhortensia.  Maar nu lees zo veel verschillende dingen over bloeitijd (op de ene site in juni, de andere juli, dan weer heel lang en dan weer heel kort.) Dat ik ook daar ook niet echt wijzer uit wordt.

Wellicht heeft iemand ervaringen die hij/zij zou kunnen delen? Of heeft iemand een tip voor een andere soort die hier meer geschikt voor is? Of, ligt bloeitijd wellicht aan de standplaats/het weer en dat soort factoren en gaat elke hortensia in juni bloeien als het een mooi voorjaar is geweest?

Heel erg bedankt alvast voor tips en adviezen!

Groeten Karen

vr, 03/03/2023 - 13:29
peterplant

De bloeitijd is zeker afhankelijk van het weer in de lente en voorzomer.

Koop in ieder geval geen bloeiende planten, maar kleine planten. De bloeiende planten zijn vaak opgefokt en daardoor het volgende jaar dood of zwak.

Beter een sterk, betrouwbaar ras.

Masja is een compacte, roserode die vaak nog nabloei geeft. Goed verkrijgbaar bij een goed gesorteerd tuincentrum voor rond de 6 euro per stuk. 15 of 16 planten is genoeg. Voor dezelfde prijs is trouwens de Glowing Embers verkrijgbaar, maar die wordt wat groter en is lichter rose van kleur. Kan wel mooi rood verkleuren. 

zo, 05/03/2023 - 17:30
Karenvd

Bedankt voor je reactie! Heb je ook enig idee of er een vroegbloeiende hortensia soort is?

ma, 06/03/2023 - 13:27
peterplant

In de boerenhortensia's niet. Die lopen normaal gesproken in de lente allemaal tegelijkertijd uit. De bloemknoppen zijn allemaal gelijk zichtbaar. Vorst, standplaats en temperatuur kan verschil maken in bloeitijd.

Veel bloeiende hortensia's zijn in bloei getrokken en hebben een afwijkende bloeitijd die een jaar later weer normaal is ( als de plant nog leeft.)

Onderwerp gesloten