Zieke Egelantierroos

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/09/2018 - 22:31
HWAMutsaers

Zieke Egelantierroos

Geacht forum,

Op mijn Egelantierrozen (Rosainfo-icon rubiginosa) zit op veel plekken op de stengels een roodoranje, poederachtige aanslag. Nu al meerdere jaren last van. De takken waarop dit zit sterven uiteindelijk af, soms de hele roos.
Is dit een schimmel? Hoe is dit te voorkomen?

Bij voorbaat dank.

Aanslag op stengels Egelantier
do, 20/09/2018 - 23:30
GreenConnection

Dit lijkt me rozenroest.

Lees alles hierover op: https://tinyurl.com/yxrcfow3

vr, 21/09/2018 - 00:08
HWAMutsaers

Hartelijk dank voor snelle reactie.! Dit zal het inderdaad wel zijn.
Ga nu eerst proberen er vanaf te komen door alle aantasting rigoureus weg te snoeien. Ben absoluut geen voorstander van bestrijdingsmiddelen maar als het niet op natuurlijke wijze verdwijnt dan toch maar eens "Rosacur" proberen...
Heb juist gekozen voor een lokale kweker met "inheems en autochtoon" plantmateriaal. Maar blijkbaar zijn deze rozen toch niet sterk/resistent genoeg tegen plagen.

vr, 21/09/2018 - 09:42
GreenConnection

Ook inheemse planten kunnen ziek worden. Vooral als de omstandigheden op de groeiplaats minder gunstig zijn en er mogelijk al besmettingshaarden in de buurt staan. 

vr, 21/09/2018 - 21:20
HWAMutsaers

Dat is natuurlijk ook zo. Mijn redenatie was dat met inheemse, autochtone planten je wellicht minder kans op problemen hebt omdat die het best zijn aangepast op de lokale omstandigheden. Lees ook dat teveel stikstof in bemesting niet goed is voor rozen. Ik geef elk jaar in het voorjaar wat organische mest, zal speciaal gaan letten op het N gehalte. Of hebben botanische rozen helemaal geen (extra) mest nodig?
De rozen staan in ietwat zanderige kalkrijke kleigrond op het zuiden, in de zomer in halfschaduw. De groeiplaats lijken mij dus niet ongunstig.
in ieder geval dank voor uw reacties!

vr, 21/09/2018 - 22:00
GreenConnection

Ook botanische rozen kunnen wel wat voeding gebruiken. Maar overbemesting leidt vaak tot slappe planten en is niet altijd wenselijk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag