Ziekelijk blad Brugmansia

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/06/2017 - 19:25
nielsbet

Ziekelijk blad Brugmansia

Hallo,

Ik ben nieuw hier en val gelijk met de deur in huis met een vraag over mijn Brugmansia.

Ik heb een Brugmansia ('Esmeraldas') die prima groeit en bloeiwillig is, maar die erg lelijk, verbleekt blad heeft. Het blad is verbleekt tussen de groene nerven.

Het lijkt op magnesium- of ijzergebrek maar de bladafwijking zit in al het blad, zowel jong als oud. Er is geen patroon te zien dat het vanuit het oude of juist het jonge blad begon. Ook bladbemesting met bitterzout heeft na een week nog geen zichtbaar effect.

Opvallend is wel dat de kleine blaadjes op zijkopjes van de hoofdstam wel mooi groen zijn. Ook wordt er nauwelijks oud blad afgestoten door de plant.

Ik heb ook gecontroleerd op insecten maar naast het gebrukelijke rupsengat hier en daar en een enkel beestje is er niets te zien. Ik zie ook nergens viezigheid die ik bij foto's van spint slachtoffers altijd zie.

De plant staat in alleen potgrond in een bouwemmer met gaten op een halfschaduw tot zonnige plek en krijgt twee keer per week vloeibare kunstmest.

Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?

.

za, 01/07/2017 - 19:22
Azur

Hallo. Zo te zien toch een voedingsgebrek geweest, althans, zo was het bij mijn planten immer wanneer deze weer na de winter opstarten. Je geeft ook al aan dat de nieuwe blaadjes wel groen zijn, nu de plant voldoende voeding krijgt en weer groeit. Overigens heb ik altijd wel geel blad ertussen zitten, alles wordt compleet goedgemaakt door de ongeevenaarde geur van de bloemen. Dus accepteren en voldoende aandacht blijven geven, dan wordt de plant vanzelf twee meter en geeft je honderden bloemen ter compensatie.

za, 01/07/2017 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het jonge blad in de hoofdkoppen heeft helaas ook de verbleking, dus ik ben er nog niet vanaf.

Ik heb gelezen dat overbemesting ook symptomen van gebreken kan geven omdat overvloed van het ene element de opname van een andere elementen kan bemoeilijken.

Gezien de grote hoeveelheid voeding die ik al een aantal weken geef en de oversized potmaat zou het wel eens een gevolg van overbemesting kunnen zijn,

Daarom ga ik nu eerst twee weken helemaal geen voeding in de grond meer geven, alleen maar bladvoeding met wat extra bitterzout toegevoegd. Dat geeft de plant de gelegenheid om de aanwezige zouten te in de grond gebruiken.

Het is wel verrassend dat deze Esmeraldas geen bloemknoppen af stoot ondanks de stress, zelfs de eerste bloemknop op de eerste Y splitsing is al zo'n 20 cm lang. Ik wil deze plant daarom graag over gaan houden.

wo, 12/07/2017 - 19:54
nielsbet

Nou, we zijn twee weken verder.

Ik heb geen voeding in de bodem meer gegeven, alleen wat bitterzout. Ik heb wel een aantal keren bladvoeding gegeven met wat extra bitterzout.

Ik zie geen structureel herstel als ik naar de groeikoppen kijk, het nieuwe jonge blad ziet er ook weer vaal uit.

Ik denk dat magnesiumgebrek wel weggestreept mag worden nu, dus resteert ijzergebrek.Ik heb op advies van een Duitse Brugmansia goeroe een tijd geleden wat kalk aan de potgrond toegevoegd, wellicht dat een te hoge PH nu ijzergebrek veroorzaakt. (ik zie dit verschijnsel nu ook in mijn andere bruggen ontstaan.

Dus ik ga nu wat ijzerchelaat scoren en kijken of ik de dames daarmee weer een beetje op kleur krijg.

zo, 16/07/2017 - 11:03
nielsbet

Ik heb de planten met dit probleem nog eens goed bekeken, en heb daar een bepaald patroon in ontdekt.

Bij chlorose tussen de nerven verwijst heel internet direct naar een voedingsgebrek, maar elk gebrek begint volgens de omschrijvingen altijd bij ofwel de oudste bladeren, ofwel de jongste bladeren. En dat patroon is er bij mij helemaal niet.

Bij mijn planten is de chlorose vlekkerig verdeeld over die bladeren of delen daarvan die het meeste direct zonlicht krijgen. De bladeren in de schaduw (van ander blad) zijn mooi groen.

Dit is geen tekort, maar een vorm van zonnebrand. Misschien veroorzaakt door zouten van opgedroogde bladvoeding?

Heeft iemand hier wel eens zonnebrand gehad die zich uitte als chlorose met groene nerven?

ma, 17/07/2017 - 16:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Staat uw Brugmansia is een zinken bak en is er afwatering?

ma, 17/07/2017 - 17:31
nielsbet

De Brugmansia staat in een plastic bouwemmer en heeft 6 gaten voor afwatering.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag