Ziekte en onkruid

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/05/2007 - 20:16
alain paenen

Ziekte en onkruid

Ik ben hier totaal nieuw en ook nog eens leek in het tuinieren. Ik hoop dan ook dat iemand mijn vragen kan beantwoorden.
Ik heb twee problemen.
1 Wij hebben een prachtige zilverden staan die ongeveer 45 jaar oud is (zie foto). De laatste tijd laat hij ongelofelijk veel naalden vallen. Dit komt op het gazon en verstikt het gras. Maar hij laat ook alle hars vallen hetgeen op het tuinpad valt en bijna niet is te verwijderen (plakboel). Wie weet hoe dit komt en wat ik er aan kan doen?
2 Ik heb alle gazon zeer goed gevertikuteerd en opnieuw ingezaaid. Maar het onkruid groeit sneller dan de gazon.Er is een hele plek met onkruid dat ik niet ken (zie foto).Het is zeer vlug gegroeid (een week) en heeft lange wortels die horizontaal onder de grond uitlopen. Weet hier iemand raad mee zonder dat ik het verse gazon beschadig?

Alvast veel dank bij voorbaat.

Ziekte  en onkruid
vr, 25/05/2007 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

U heeft geen zilverden, maar een ceder (Cedrusinfo-icon libani 'Glauca'). Na 45 jaar zal de boom aan het eind van z'n krachten zijn. Naaldverlies door de droge perioden die we soms hebben kan mede de oorzaak zijn.
Het onkruid op de foto is moeilijk te herkennen; de foto is wat klein.

za, 26/05/2007 - 01:29
tuinprins

Een Libanonceder kan zeer oud worden en is na 45 jaar nog echt niet aan het einde van zijn Latijn. Ik zou eerder zeggen dat hij nog in zijn prille jeugd is. Volgens mij is de naaldval geen onbekend verschijnsel bij een ceder. Het hoort als het ware bij de boom. Als de boom klein is valt de naaldval niet zo erg op maar hoe groter de boom des te meer naalden. Kijk maar eens in een dennenbos hoeveel naalden daar onder de bomen liggen.
Ook de hars is geen onbekend verschijnsel. In een bos drupt ook hars alleen valt het daar niet zo erg op.

De foto van het onkruid is te onduidelijk om te kunnen zien wat voor onkruid het is.

Gegroet, de tuinprins

za, 26/05/2007 - 08:38
alain paenen

Ik zal trachten het onkruid te beschrijven.
Het zijn net kleine buxusplantjes met ongeveer dezelfde bladeren maar dan ik het heel klein. Het vormt een trosje en het groeit aan een knobbeltje. Als ik het voorzichtig uittrek dan komt er een zeer lange wortel (min 20cm) mee en die groeit net onder het grondoppervlak en ligt dus horizontaal. Ik denk dat het zich zo verder uitzaait.
Zelf weet ik uiteraard niets van dit onkruid, maar het lijkt erg snel voort te woekeren. Daarom vrees ik voor mijn pas gezaaid gras.

za, 26/05/2007 - 12:35
ann

Speenkruid misschien? Als er fraaie gele bloemetjes inkomen weet je het zeker, verdwijnt vanzelf weer en komt volgend jaar weer op..

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag