Ziekte prunus lusitanica

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/09/2007 - 13:28
C_pep

Ziekte prunus lusitanica

Wij hebben van het voorjaar een haag van prunusinfo-icon lusitanica laten planten. De haag heb ik in juni gesnoeid. Bijna alle nieuwe scheuten zijn aangevreten en worden zwart. Wie weet wat de oorzaak is en wat ik hieraan kan doen.

Groetjes,
Carina

Ziekte prunus lusitanica
ma, 01/10/2007 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb je geen last van de taxuskever?
Deze zie je overdag niet, en als je ze wel ziet: zwart/bruine kever, taag, kraakt als je er op gaat staan.....

Dan zal je ook op andere planten aangevreten bladeren tegenkomen.

Op internet kan je vinden wat er aan te doen, is nogal uitvoerig. Dit vanwege de larven.

Komt neer op het bespuiten van de planten met een al of niet chemisch middel.
Het is maart begieten met "äaltjes" van de planten.

Of het helpt weet ik niet, ik ben er net mee begonnen.

Succes.

n.n.

vr, 05/10/2007 - 23:29
tuinprins

Het lijkt mij een combinatie van hagelschotziekte en vreterij door de taxuskever.

Hagelschotziekte is een ingewikkelde aantasting die vooral voorkomt bij de groenblijvende leden van de Prunusfamilie. Bij de laurierkers wordt deze aantasting zeer regelmatig waargenomen. Bestrijding is niet eenvoudig maar het spuiten met een schimmelwerend middel in combinatie met het geven van organische mest verminderd de vatbaarheid van de planten.

Taxuskevers zijn ook lastig te bestrijden. Het is vooral belangrijk de larven van de taxuskevers te bestrijden omdat dit de toekomstige kevers zijn die voor vraatschade aan de planten zorgen. Bestrijding van de larven van de taxuskever geschiedt door middel van parasitaire aaltjes. NU is het de juiste tijd om de aaltjes toe te passen. De grond is nu nog warm genoeg (moet 12 graden of meer bedragen) en de huid van de larven is nog zacht genoeg voor de aaltjes om er in door te dringen. Als je tot maart wacht is de bodemtemperatuur te laag en de huid van de larven vaak al te hard voor de aaltjes om er in door te dringen.

Parasitaire aaltjes kunnen besteld worden bij het tuincentrum of via Internet. Deze aaltjes zijn zeer beperkt houdbaar en moeten koel bewaard worden. Zorg dat de grond voor het toepassen voldoende nat is omdat de werking anders tegenvalt. Na het aanbrengen opnieuw met water er over.

Tot slot nog twee opmerkingen. Ten eerste zijn de parasitaire aaltjes niet goedkoop. En in de tweede plaats: als uw buren niets aan de larven van de taxuskever doen (zij hebben ze namelijk ook) dan hebt U volgend jaar opnieuw last van taxuskevers.

Gegroet, de tuinprins

za, 06/10/2007 - 01:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee geen hagelschotziekte, duidelijk de taxuskevers.

Plantadvies

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag