ziekte taxus baccata

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/06/2009 - 23:51
daudergnies

ziekte taxus baccata

ik heb ca anderhalf jaar geleden een taxusinfo-icon haag geplaatst. op de ca 200 stuks die ik geplant heb is er geen enkel kapot gegaan. Doch, sinds enkele maanden (3-5) is er één struik bij waarvan de blaadjes rossig werden, doch niet uitdroogden. Gewoon rood en de ganse struik werd zo. Nu zie ik dat de struiken die ernaast staan dit ook beginnen hebben en de eerste struik begint nu echt kapot te gaan. De rosse blaadjes zijn aan het verdrogen en beginnen uit te vallen... Ik heb gekeken naar larfjes in de wortel maar ik vond enkel witte slakjes, klein maar witte kleur. Niet veel, zo een stuk of 3-4 per plant. Wat kan ik hiertegen doen?

Een dertig meter verder staan er enkele stuiken waarvan de blaadjes geelachtig worden en uitvallen. Dat is dan weer iets anders denk ik...?

Wat kan ik heraan doen?

za, 20/06/2009 - 03:36
mjamssen

Heeft u geen foto?
Is misschien wat duidelijker.

mlouise

za, 20/06/2009 - 09:26
tuinprins

Twee mogelijkheden:

De taxussen hebben last van de vraat van de larven van de taxuskever. Ik vermoed dat de witte 'slakjes' de larven zijn van de taxuskever. Gebruik Google Afbeeldingen om foto's van deze schepsels te vinden. De larven knagen aan de wortels van de plant. Bij ernstige vreterij aan de wortels kan de plant het loodje leggen. Echter, dan moeten er wel veel larven aanwezig zijn en 4 per plant is niet echt veel (ook al is een deel van de larven als kever al uit de grond gekropen).

Waarschijnlijker lijkt mij dat we hier van doen hebben met phytophtera. Dit is een schimmelziekte die de wortels van de plant aantast. Deze ziekte treedt vooral op als de planten op grond staan die te nat is of slecht draineert. Tegen phytophtera is niets te doen. Het planten van nieuwe taxussen op plaatsen waar de oude stonden is af te raden omdat de phytophtera schimmel een aantal jaren in de grond blijft zitten.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag