Appelboom 3 soorten appels snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/09/2010 - 14:20
hermanplas

Appelboom 3 soorten appels snoeien

Dit jaar heb ik een appelboompje geplant, waarin 3 soorten appels groeien. Op het kaartje staat dat te snel lopende verticale takken gesnoeid moeten worden. Dit jaar heeft het boompje geen bloesem/appels gegeven. Kan iemand mij vertellen hoe ik het boompje moet snoeien?

Appelboom 3 soorten appels snoeien
za, 18/09/2010 - 14:21
hermanplas

Detail van een tak

Appelboom 3 soorten appels snoeien
zo, 19/09/2010 - 00:54
peterplant

Ik heb 12 jaar lang fruitbomen gesnoeid, appels, peren en pruimen. Wat je daar onder andere bij leert is dat bijvoorbeeld bij de appels bijna elk ras een eigen groeisnelheid heeft en op zijn eigen manier reageert op snoeien. Het vervelende van duo en trio fruit is dat er 2 of 3 rassen op één onderstam geënt zijn die allemaal een eigen groeisnelheid hebben en op hun eigen wijze gesnoeid moeten worden. Bovendien is het zo dat de onderste ent minder hard zal groeien dan de bovenste ent.
Met andere woorden: het is zeer moeilijk om dit soort bomen goed te snoeien en goed te houden. Voor de particulier lijkt het dus geweldig meerdere rassen aan één boom, maar in de praktijk komt er meestal niets van terecht en zal na kortere of langere tijd het zwakste ras als eerste afsterven en uiteindelijk zal de sterkste overblijven.
Klinkt allemaal een beetje ontmoedigend, maar het is de realiteit.

Het is dus zaak om de sterkst groeiende ent een beetje klein te houden en de zwakste wat in zijn groei te stimuleren. Het is zo op papier moeilijk uit de leggen, net zoiets als leren fietsen vanuit een boek.
Mooiste is als je aan een fruitteler in de buurt ( of een kennis met mooie appelbomen)wat vragen stelt, daar leer je het meest van.

Ik hoop dat ik je niet te veel ontmoedigt heb. Als je nog vragen hebt stel ze gerust.

Succes :-)

zo, 19/09/2010 - 11:39
guy_fruit

Herman,
Zoals Peter schrijft is het niet gemakkelijk dergelijke boom te snoeien!

Ikzelf zou voorlopig (nu) niets wegsnoeien en daarmee wachten tot in de bloeiperiode.
Ik zou ook de voorkeur geven om de beide zijtakken bijna horizontaal uit te buigen, dan worden ze vanzelf vruchtbaarder, zonder al te veel in te snoeien. Dit uitbuigen mag je enkel op een warme dag doen. (Op een koude dag kan takbreuk optreden. De maanden mei, juni en juli zijn meest geschikt om uit te buigen.)

De concurrent aan de middentak (steilgroeiende twijg naast de kop) kan na de bloei verwijderd of ingekort worden.

Guy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag