Berk snoeien om verdere groei te voorkomen

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/12/2011 - 19:13
Debora D

Berk snoeien om verdere groei te voorkomen

Ik heb een berk van een jaar of 8 die inmiddels zo'n 6 meter hoog is. De bovenburen hebben aangegeven dat ze bang zijn dat de boom, naarmate ze verder groeit, daglicht bij hen weg zal nemen, en hebben gevraagd of ik kan voorkomen dat de boom nog veel groter wordt.

Ik wil daarom de boom snoeien zodat hij niet hoger groeit. Mijn vragen:
- Is dit gewoon een kwestie van de top eruit knippen? Zo ja, maakt het nog uit op welke hoogte ik dat doe?
- Op welk moment in het jaar kan ik dit het beste doen?
- Zal dit er voor zorgen dat de boom veel breder gaat groeien?

Bij voorbaat hartelijk dank voor alle tips!

Berk snoeien om verdere groei te voorkomen
vr, 02/12/2011 - 17:29
rubo

De top eruit halen zal niet werken omdat hij daaronder op meerdere plaatsen gaat uitlopen.

Hoeveel m staat hij van de gevel af ?

vr, 02/12/2011 - 17:37
Debora D

Zo'n 5 a 6 meter van de gevel af. Probleem is dat één van de bovenburen aan deze kant maar 1 raampje heeft van maar 1 meter breed. Ik kan me dus voorstellen dat ze bang is voor nog minder daglicht.

vr, 02/12/2011 - 19:51
watbeter

Tjah, ik heb altijd geleerd dat je een berk niet goed kan terugsnoeien/kandelaberen, omdat
dan de boom volledig zijn vorm verliest. Nu wil het feit dat ik kortgeleden in een tuin kwam,
waarbij ook een berk gekandelaberd moest worden. De berk was al eens eerder teruggezet
en zag er werkelijk prachtig uit.

Omdat de ene berk de andere nietis, zou ik zeggen: ff foto posten.

- jw

za, 03/12/2011 - 19:16
Debora D

Plaatje toegevoegd. Zonder blaadjes is de vorm helaas wat minder goed te zien. Ter verduidelijking, de begane grond en eerst verdieping zijn van mij, de tweede verdieping is van de bovenburen. De buren die meer naar links zitten hebben dus maar 1 raam daar.

Ik moet zeggen, ik vind het niet eens zo erg om het risico te nemen dat de boom een minder mooie vorm krijgt. Maar ik zou wel graag voorkomen dat hij sterft.

za, 03/12/2011 - 20:53
WiPe

Probleem is niet zozeer dat de boom ene minder mooie vorm zal krijgen als je hem snoeit. Het probleem is veeleer dat de snoeiwonde zal inrotten als je er de kop uitzaagt. Bovendien zal de boom nadien hoe dan ook opnieuw in de hoogte gaan groeien. Dat impliceert dat de nieuwe takken ingeplant zullen staan op een holle stam. Als je die wat laat uitgroeien is de kans dat die bij storm gaan uitbreken veel groter dan voordien. Zo maak je van een gezonde boom een boom met een verhoogd risico op takbreuk. Het is maar de vraag of je dat wil.

za, 03/12/2011 - 21:40
rubo

Net wat Wipe al zegt je gaat van een gezonde boom een risicoboom maken met jaarlijks veel werk en veel overlast. Daar komt bij dat hij ook nog niet eens uitgegroeid is. Hoewel je juridisch in je recht staat waardoor je niet te verplichten bent hem weg te halen is het gewoon een feit dat hij te groot gaat worden voor de gegeven situatie. Ook met snoeien ga je het probleem niet oplossen.
De komende paar jaar zal het nog mee gaan vallen maar hou er rekening mee dat deze boom op die plek op termijn niet te handhaven is.

za, 03/12/2011 - 22:09
D_SDennis

Komkom, het is geen grote oude boom! Het is een jonge, vitale berk die nog geen 15 cm dik is op 1 m hoogte. Een top eruit snoeien is dus niet meer als het verwijderen van een dunne tak van maximaal 5 cm dikte schat ik zo in. Je weet dan ook wel dat zo een takwond nooit zal inrotten!

Mee eens dat het weghalen van de top de vorm benadeelt. Maar dat is nu niet anders. Of de top eruit, of de hele boom weg. En dan zou ik zeggen, haal die top eruit, maar denk even goed na hoe je dat doet. Snoei net boven een lagere zijtak, dan zal het vormen van heel veel nieuwe takken erg meevallen. De bovenste tak zal dan de nieuwe top vormen. En als die na een paar jaar weer te hoog wordt, snoei je ook die er uit. En als meerdere zijtakken het ineens in hun bol krijgen, snoei je die ook wat korter.

Kortom, door het weghalen van de top haal je je meer werk op de hals, maar de boom zal, indien je het met oog voor de groei doet, er echt niet lelijker op worden. En hij zal er zeker niet dood door gaan. Het alternatief is kappen toch, andere mogelijkheden om de boom klein te houden zijn er namelijk niet....

zo, 04/12/2011 - 19:46
WiPe

Is het op termijn niet gewoon eenvoudiger om een boom te planten die een stuk kleiner blijft?

zo, 04/12/2011 - 21:17
Debora D

Ik zal van de week een deel eraf halen, conform tips van D_sdennis. Zoals hij stelt, het is dat of (op termijn) kappen, en dan vind ik dit toch simpeler. Daarbij wordt het met kappen ook opeens zo leeg.

Iedereen hartelijk dank voor de tips!

di, 06/12/2011 - 11:10
birdwatcher

en volgend jaar weer en het jaar daarop,vervang dat boomje nu gewoon door een Hibiscusinfo-icon of zo, anders blijf je aan de gang

di, 06/12/2011 - 16:14
Debora D

@Birdwatcher Het is volgens mij aanzienlijk minder werk elk jaar 1 of enkele takken uit een boom te knippen, dan om de boom om te hakken, zijl met grind uit de weg te halen, wortels uit de grond te krijgen, een nieuwe boom te planten en zijl en grind weer

di, 06/12/2011 - 18:30
rubo

Ligt er aan over hoeveel jaar je het bekijkt.

di, 06/12/2011 - 20:31
D_SDennis

Ach, ik heb een mooie heg en die snoei ik zelfs twee keer per jaar. Hels karwei, inclusief opruimen, maar daarna is het weer ngenieten!

Maar ik ben het natuurlijk helemaal eens dat een boom die je moet snoeien omdat ie te groot wordt eigenlijk niet op die plek geplant had moeten worden!

za, 17/12/2011 - 04:42
Batdah

Berk is niet goed te snoeien..dit is een kwestie van een verkeerde keuze..
Ik sluit me bij Dirk aan..weghalen en iets anders er voor terugzetten..

En dat kan ook een kleiner boompje zijn..dat van de Hibiscusinfo-icon is zo drastisch..er zijn zat kleiner blijvende boompjes..

Onderwerp gesloten