Bloeden van een esdoorn

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/03/2010 - 11:11
Peter Bee

Bloeden van een esdoorn

Op 20 februari wilde een vogelhokje in onze esdoorn hangen. Na lang dubben besloot ik een RVS-schroef in de boom te boren om daar het hokje aan op te hangen. Ik had nergens een almunimum spijker kunnen krijgen, zoals mensen mij hadden geadviseerd, en op internet kwam ik meerdere x-en tegen dat een RVS-schroef ook ok was voor dit doel. Vandaar.
Naast de schroef knipte ik ook een stuk af van een viertal ondertakken (elke van +/- 1 cm dikte). Sinds eergisteren moet ik helaas constateren dat zowel de takken als wel op de plaats waar de schroef in de boom zit de boom bloed.
Nu veel forumleestijd verder moet ik concluderen dat bovenstaande geen slimme keuze is geweest. Weet nu dat een esdoorn niet gesnoeid mag worden in de maanden december t/m mei en als dat toch gebeurd deze kan gaan bloeden. Begrijp nu dat de boom door het bloeden o.a. zijn reserves kwijt kan spelen en bovendien zich nu schimmels kunnen ontwikkelen op het sap dat wegvloeit waardoor het cambium aangetast kan worden. En dat in algemeenheid mijn acties niet goed zijn voor het welzijn van de boom.

Drie vragen aan het forum:
1. Kan ik de schroef beter nu verwijderen of moet ik de schroef laten zitten (zodat het gat niet groter wordt en de boom nog meer gaat bloeden) en wachten tot de boom in het blad zit en dan bijvoorbeeld de schroef verwijderen. Of moet ik die schroef maar helemaal laten zitten en dat de boom bijvoorbeeld de schroef inkapselt?
2. Kan ik nog op de takken die nu bloeden iets smeren of vastbinden e.d. om het bloeden te stoppen?
3. Kan ik nog andere dingen doen om het welzijn van deze boom te vergroten. Bijvoorbeeld bemesten of iets anders om bijv. de reserves weer enigszins op peil te brengen?

Leden van het forum, het zou prettig zijn als jullie hier iets over met mij kunnen delen, daar ik graag deze prachtige boom wil behouden.
Alvast bedankt voor jullie adviezen.

Vriendelijke groet,

Peter, Amersfoort

do, 04/03/2010 - 11:47
D_SDennis

Maak je echt geen zorgen. Ja het bloeden is lelijk en inderdaad, schimmels leven van dat sap waardoor het er een beetje nog smeriger uit gaat zien. Maar ik heb er nog nooit een boom aan dood zien gaan. Ook niet dat de bast dood gaat door de schimmels die erop komen. Het bloeden houdt vanzelf wel op, maar kan nog wel een tijd doorgaan. Niets aan doen is het beste en volgende keer gewoon niet doen. Overigens kun je regelmatig het sap even wegspoelen/borestelen met een zachte borstel en water, dan krijgen de schimmels er ook geen vat op.

do, 04/03/2010 - 15:37
Arinda

Alleen!in geval van ernstige verwondingen.

Wij hebben ooit jaren geleden door onachtzaamheid, van een noteboom de onderste tak beschadigd met een graafmachine.Dit was in januari.
Het betrof een monumentale boom. De schade was aan zienlijk en bloeden
natuurlijk (Liters). Omdat dit een particuliere tuin betrof, hebben we van alles geprobeerd om het bloeden te stoppen niks hielp.
Als laatste redmiddel hebben we uiterst voorzichtig met een gasbrander deze
grote wond dichtgebrand.
De onderste tak is wel afgestorven maar de boom heeft het overleefd.

Maar een wond op de stam ook al zijn ze nog zo groot niets maar dan ook niets aan doen!

Zelf in begintijd van mijn carriere bolesdoorns in verkeerde tijd gesnoeid.
Bloeden natuurlijk (de ijspegels (sap) hingen eraan), maar liepen in het voorjaar gewoon weer uit. Alsof er niets gebeurd was.

Arinda

do, 04/03/2010 - 16:37
D_SDennis

Met dat dichtbranden help je het levende weefsel om zeep! Daardoor ontstaat feitelijk een nog grotere en diepere wond want het levende spinthout sterft af. Hierdoor kan de boom ook niet meer afgrendelen wat normaal gewoon zou gebeuren zonder dat je hier van de buitenkant wat van ziet. En ook het bastweefsel verbrand aan de randen van de wond waardoor je ook geen goede of pas veel later overgroeiing krijgt. NOOIT doen dus.

do, 04/03/2010 - 20:45
WiPe

Bloeden is niet ideaal voor de boom, maar iedere zogenaamde remedie tegen het bloeden is de facto nog erger dan het probleem zelf. Wat dat branden betreft heb ik het ooit al meegemaakt dat een boom er effectief aan dood gegaan is.

Ik zou die schroef laten zitten. Verwijderen maakt alleen maar meer of nieuwe schade.

Bemesten heeft geen zin in dit geval. De reserves die de boom verliest bij het bloeden zijn door de boom zelf aangemaakt (fotosynthese, weet je wel...)
Die kun je door bemesting niet aan de boom teruggeven.

vr, 05/03/2010 - 12:29
RdB

Vrijwel elk jaar vel ik een of meer Esdoorns. Ondanks dat dit zo rond deze tijd gebeurd en dus de hele stam bij de grond wordt doorgezaagd en en een enorme hoeveelheid boomsap uitloopt gaan ze nog niet dood en lopen toch weer uit. Dus maak je niet zo'n zorgen om een bloedende boomtakwond.

Ruud

vr, 05/03/2010 - 22:58
Peter Bee

Lieve mensen,

Bedankt voor jullie snelle en duidelijke reacties.

Al mijn gestelde vragen zijn beantwoord en ik ben gerustgesteld.

Kijk uit naar het moment dat de boom weer in volle glorie met zijn bladeren mooi staat te zijn.

Vriendelijke groet,

Peter

za, 06/03/2010 - 10:19
WiPe

Het feit dat de bomen uitlopen nadat ze geveld zijn, is geen garantie dat ze achteraf ook vlot zullen kunnen overleven. Ik heb het al meer meegemaakt dat bomen na een velling opnieuw uitlopen, maar een of twee jaar later opeens volledig afsterven. De verklaring daarvoor gaat ons misschien te ver leiden, maar ik zou het simpele feit dat bomen uitlopen na een velling niet durven aanhalen als argument dat bloeden geen nadelige gevolgen kan hebben. (Hoewel ik me er goed bewust van ben dat die negatieve gevolgen van bloeden zeker niet overdreven mogen worden.)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag