groei wortelen na snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/02/2009 - 12:40
wergius

groei wortelen na snoeien

Bij ons groeit een krulwilg pal naast het huis (10 cm). Vanwege overlast hebben wij hem net flink gesnoeid, en is die nu 3,5 meter hoog. De stam is zo'n 30 cm breed en de krulwilg is 13 jaar oud.
Ik ben bang voor de schade die de wortelen kunnen aanbrengen aan de fundering.
Hoe ver van de fundering moet een krulwilg groeien om geen risico te vormen?
Zullen de wortelen nu harder groeien omdat er bijna geen takken meer opzitten? En zullen de nieuwe takken harder groeien omdat de stam zo dik is?
Vriendelijke groeten, Pia

ma, 16/02/2009 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Haal hem er gewoon uit en zet op een andere plaats een nieuwe.
Dit komt namelijk nooit goed.

ma, 16/02/2009 - 20:22
Hendrik Jan

Een kronkelwilg 10 cm van het huis absoluut verwijderen, de wortels van de boom hebben een geweldige groeikracht en zoeken heel sterk naar water, ze kunnen fundamenten en leidingen/rioleringen aantasten.
Omdat ze zo'n enorme groeikracht hebben steken mensen vaak zomaar een tak ergens in de grond (vaak dicht bij het huis), en deze slaat bijna altijd direkt aan en dan begint het probleem.
Plus een boom op 10 cm van het huis is gewoon geen gezicht en wordt geen gezicht.

wo, 18/02/2009 - 21:06
bomensnoeier

mooie is als je bijna alletakken erafsnoeit dat er juis wortels afsterven

Doordat de kroon weggenomen is, is de verhouding tussen wortels en kroon zoek. Er wordt door de kleinere hoeveelheid bladeren te weinig suikers aangemaakt om alle wortels te voeden, waardoor er veel wortels afsterven. Ook het afgrendelen van afstervende wortels kost suikers, en als deze suikers niet beschikbaar zijn, kunnen schimmels/zwammen de wortels (en daarmee de stabiliteit) ernstig aantasten.

Onderwerp gesloten