Houtrot in grote treurwilg: te redden?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/05/2007 - 13:21
kzosel

Houtrot in grote treurwilg: te redden?

Wij hebben een heel grote treurwilg in onze tuin.
De stam splits op 2 meter hoogte in twee.

We wisten al lang dat het middelste deel van de stam geheel rot was, en gisteren zijn we begonnen het rotte hout met de hand te verwijderen. Het resultaat was 4 overvolle kruiwagens pulp... !
Van de stam schiet niet veel meer over dan de buitenste rand.
Ook gaat het gat tot in de wortel...

Voor een leek lijkt het een mirakel dat de boom nog staat, want de twee vertakingen zijn heel hoog en zwaar.

1) heb ik er fout aan gedaan het rothout te verwijderen? Er zaten miljoenen pissebedden, mieren, een bijennest, enz in... misschien zelfs beesten die de boom verder aanvreten.

2) wat kan ik best doen om de boom te redden, als dat nog mogelijk is. Qua wind staat hij wel een beetje beschermd door andere bomen.

FOTO in bijlage

Houtrot in grote treurwilg: te redden?
za, 26/05/2007 - 15:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook al staat de boom beschut, de situatie wordt gevaarlijk bij een flinke storm. Ik zou hem snel rooien.

zo, 27/05/2007 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hebt er in ieder geval goed aan gedaan de rottende massa eens te verwijderen, nu kun je tenminste zien hoe groot de schade is. Als je het advies van Greenconnection toch wel erg jammer vindt kun je er eens een boomchirurg of zo bijhalen, misschien valt hij te stutten. De dode rotte kern is overigens bij een Wilg verre van uitzonderlijk en de boom zal in het "wild" gewoon omduvelen en verder groeien.

Ruud

zo, 27/05/2007 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vind dit gevaarlijk.

ma, 02/07/2007 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

waar woont u?
als ik zo kijk naar de foto dan ziet het er niet te best uit, het gat in de stam is erg groot en daardoor mist de boom aan die kant stabiliteit wat natuurlijk erg belangrijk is.
als er een schimmel, parasiet (zwam, paddestoel) in de boom aanwezig is dan gaat deze gewoon verder met "parasiteren" van de boom en dus kan het nog erger worden.
de enige optie om de boom nog te behouden is om deze te knotten, en anders zit er niks anders op om de boom te verwijderen.
van een foto is de situatie altijd minder te beoordelen als u dit alles echt zeker wilt weten dan moet u er een goeie boomverzorger bij halen die naar de boom komt kijken.

wouter

Onderwerp gesloten