Jonge leilindes snoeien ondanks vorst?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/03/2005 - 10:16
ybm

Jonge leilindes snoeien ondanks vorst?

Wij hebben vorig jaar jonge leilindes geplaatst, die nu onderhand gesnoeid moeten worden. Vanwege de vorst hebben we dat nog niet gedaan. Wat is de beste tijd en manier om deze bomen te snoeien? En moeten we inderdaad alle uitlopers tot op de liggende takken wegsnoeien? Verder heb ik gezien dat de stam als laatste liggende tak is weggeleid van het midden. Daardoor zit er geen "top" in. Kunnen we deze zelf creëren door een zij-uitloper te gebruiken?

zo, 13/03/2005 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

heeft u de mogelijkheid een foto te plaatsen van deze linden

groet van albert

wo, 06/07/2005 - 04:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hoeft leilindes niet ieder jaar te snoeien. Eens in de twee jaar voldoet ook. Bij knot en leilindes is het raadzaam om per kop enkele 2 tot 4 kleinste twijgen te laten staan. Hierdoor voorkom je dat het wortelgestel een klap krijgt. De wortels zijn gewent aan de sapstroom en wanneer alles is weggesnoeit, kan het de worteldruk niet kwijt . Hierdoor kunnen lindes op latere leeftijd spontaan omvallen of afbreken. wanneer de linde opnieuw is uitgelopen zie je van de twijgen die bleven staan weinig terug.
Je kunt wanneer je de linde te laag vindt natuurlijk één scheut met een bamboestok langs de spil omhoog binden. Deze top je of leidt je om op gewenste hoogte. Hierna zullen zich zijtakken gaan vormen. Een aantal leidt je dan weer tot gesteltakken. Een kwestie van geduld en in het begin misschien een wat vreemd beeld. succes.
Groet, Wout.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag