Kan ik lavatera en sering in struikvorm snoeien?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/03/2010 - 17:55
Ganzentuin

Kan ik lavatera en sering in struikvorm snoeien?

Hallo,

In de tuin van het huis wat wij nu een paar jaar hebben, stonden een sering (struik, ca. 1,5m hoog) en een lavaterainfo-icon (ook struik, 1,5 - 2m hoog).
De lavatera heeft een aantal jaren fantastisch gebloeid, maar het laatste jaar minder. Omdat ie inmiddels ook behoorlijk uit de kluiten gegroeid is, wil ik m flink terugsnoeien. Wellicht gaat hij dan ook weer beter bloeien? Maar wanneer doe ik dit? En hoe drastisch is ie te snoeien?
Ongeveer hetzelfde voor de sering. Die doet het ook goed, maar wil ik weer een beetje in model hebben. Wanneer kan ik m snoeien en hoe ver ongeveer?

Alvast bedankt!

wo, 17/03/2010 - 18:33
etna

Snoeien moet je deze niet echt veel. Voor de winter blijf je er zelfs best af en pas in het late voorjaar rond begin mei als de struik al goed begint uit te lopen kun je de ingevroren takken insnoeien. Snoei je te vroeg dan heb je kans dat de plant nog invriest en zelfs niet meer zal uitlopen.
Bij strenge, vochtige winters kun je deze trouwens ook kwijt raken. Bij de winters van de voorbije tien jaar kunnen ze met veel geluk een jaar of drie a vier mee gaan. Niet getreurd je kunt ze met veel gemak stekken door het nemen van kruidachtige zomerstekken. Dezelfde werkwijze als het stekken van kuipplanten (geraniuminfo-icon, abutilon,...)

mvg dieter

wo, 17/03/2010 - 20:33
Ganzentuin

Hallo Dieter,

Bedankt voor je snelle reactie! Als ik het goed begrijp is het van de lavaterainfo-icon zowieso eigenlijk een wonder dat hij het nog doet. Volgens mij staat deze nl. al ruim 6 jaar. De hoofdstam is ook min. 15 cm dik.
Het enigszins terugsnoeien in mei geldt dan dus ook voor de sering? Een sering kan het overigens toch wel heel erg lang blijven doen?

do, 18/03/2010 - 09:39
Hendrik Jan

Een Sering vulgaris (de gewone sering), snoei je direct na de bloei of zelfs tijdens het laatste stadium van de bloei, anders kunnen er geen bloemknoppen meer worden gevormd voor het volgende jaar.
De Lavaterainfo-icon rosea is soms te snoeien als een struikvorm, dus niet al te diep, dit is de meest winterharde soort. De ander Lavatera variateiten, moeten zeer laag bij de grond worden gesnoeid.
De Lavatera's geen mest geven, meestal is het verstandig om na twee a drie jaar te verwijderen, soms kunnen ze in een seizoen zich dood bloeien.
Voor de zekerheid elk jaar elke stekken in de grond steken, dit gaat zeer gemakkelijk, ze slaan bijna altijd probleemloos aan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag