noodzaak snoeien kronkelwilg

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/01/2013 - 14:36
aoosterh

noodzaak snoeien kronkelwilg

Beste mensen,

Wij hebben een kronkelwilg van meer dan 10 meter hoog achterin de tuin staan. Wij vinden het zelf een leuke boom, waar we geen last van hebben. Wat ons betreft is er geen aanleiding hem in te tomen; de buren lijken er ook geen last van te hebben. Mijn schoonvader echter stelt voor hem deze winter te snoeien. Het idee is dat als hij verder groeit het minder eenvoudig wordt hem zelf te snoeien.

Mijn vraag is: Is er een reden waarom het nodig is hem te snoeien? Is het bijvoorbeeld zo dat deze wilg waarschijnlijk nog verder door gaat groeien of kan hij gaan bezwijken als we hem niet knotten? Zo niet, dan zijn wij voorlopig tevreden met deze boom en gaan we hem zo laten.

Hartelijke groet,

Albert

noodzaak snoeien kronkelwilg
di, 22/01/2013 - 16:16
GreenConnection

Als niemand bezwaar tegen deze boom heeft, is er geen enkele noodzaak tot snoeien. De boom ziet er gezond uit.

di, 22/01/2013 - 16:58
birdwatcher

een foto van de stam en met name de splitsing hiervan zou handig zijn om te kunnen zien of dit geen plakoksel is.

di, 22/01/2013 - 18:21
aoosterh

Dank alvast voor de antwoorden. Hierbij enkele foto's die hopelijk een bruikbare indruk geven.

Overigens is de boom eerder wel gesnoeid. Op ongeveer vier meter hoogte zijn er een soort van knotten, waar jongere vertakkingen uit komen. Die takken zijn echter inmiddels ook weer sterk en het geheel ziet eruit als een degelijke boom.

Albert

noodzaak snoeien kronkelwilg
di, 22/01/2013 - 18:22
aoosterh

nog een foto

noodzaak snoeien kronkelwilg
wo, 23/01/2013 - 11:26
aoosterh

Beste mensen,

Nu ik wat gelezen heb over 'plakoksels', lijkt het erop dat het er toch wel eens een kan zijn. Op de plaats van de splitsing lijkt het alsof de bast nogal ruw, lelijk en donkerder wordt doordat de stam en de zijtak als het ware tegen elkaar aan schuren/aan elkaar geplakt zijn. De bewuste zijtak is verder vergelijkbaar qua omvang met de hoofdstam. Allicht dat dit dan toch wel een reden is om te knotten?

Hartelijk dank
Albert

noodzaak snoeien kronkelwilg
wo, 23/01/2013 - 12:10
WiPe

Dit lijkt volgens mij niet op een plakoksel. Dat het hout wat bruiner is, komt mijn inziens eerder door die klimop.

Het lijkt mij dus dat knotten niet noodzakelijk is.

wo, 23/01/2013 - 14:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook het idee dat het geen plakoksel is.
Stel dat het een plakoksel is, dan hoef je nog niet te knotten.
Je haalt dan de hele zijtak weg.

wo, 23/01/2013 - 15:16
aoosterh

Dank allen. Ik ben er nu volledig van overtuigd dat knotten niet nodig is. Toch nog de volgende vraag: Zijn er ook argumenten voor de stelling dat het zelfs beter is om hem niet te knotten? Wat zijn de nadelen? Wat is los van de noodzaak het beste voor de boom?

Hartelijke groet,
Albert

wo, 23/01/2013 - 16:48
WiPe

Als je een boom gaat knotten, gaan die snoeiwonden inrotten. De nieuwe takken die daarop zullen groeien, staan dan op ene holle stam. Je zal de boom dus regelmatig opnieuw moeten knotten als je wil vermijden dat de takken gaan afbreken.

@ De Haan; wegzagen van die grote zijtak is niet echt een goed idee. De stam zal als gevolg van dat snoeien gaan inrotten waarop de kans op stambreuk vergroot.

wo, 23/01/2013 - 16:59
aoosterh

Beste mensen,

Dank voor de antwoorden. Het laatste antwoord lees ik zo dat als zo'n wilg eenmaal gesnoeid/geknot geweest is, hij daarna af en toe opnieuw geknot moet worden? Onze boom is eerder gesnoeid/geknot geweest. (Zie ook plaatje.) Dat zou betekenen dat de nieuwe takken ook kunnen afscheuren en dat knotten toch nodig kan zijn?

We hebben er best leuke vogels in zitten (bijv. Vlaamse gaai en Grote bonte specht als vaste bezoekers) en we willen het die beesten volgend jaar ook weer naar de zin maken, vandaar dat we er toch even over nadenken.

Hartelijke groet,
Albert

noodzaak snoeien kronkelwilg
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag