rozen snoeien

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/07/2005 - 23:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

rozen snoeien

Ik woon sinds kort in een huis met een hele grote, zwaar verwaarloosde tuin. In de rozenperken stonden vooral rozen met takken van wel 3 meter lang, de bladen niet 5-delig, maar 7-delig.
Naar mijn idee zijn dat wilde scheuten, die zo kort mogelijk weggesnoeid moeten worden. Maar dan hou ik dus niets over. Dit is het einde van deze rozen? Of kan ik alles eraf knippen en dan nieuwe, goede scheuten verwachten?

ma, 01/08/2005 - 15:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuinliefhebster, ik ben bang dat er aan die oude rozen niet veel meer te doen is als er alleen 7-bladige scheuten uitkomen, dat zijn inderdaad wilde scheuten. Ik zou opnieuw beginnen. Vanweg de waarschijnlijke "rozenmoeheid" van de grond, zou ik de nieuwe rozen op een andere plek planten. Je krijgt dan een beter resultaat. Zoek een plaats voor je rozen met zon, maar niet meer dan 4 a 5 uur per dag, anders is het te heet. De wind moet er doorheen kunnen waaien om de blaadjes te drogen, maar de rozen mogen niet op een tochthoek staan, dan krijgen ze het te moeilijk. Graaf grote plantgaten en vul die met speciale rozenaarde, plant je rozen in de herfst (okt.) en dek af met compost. In het voorjaar (begin mrt) mesten met koemest en in mei en juli bijmesten met speciale rozenmest. Zodra er blaadjes aan de rozen komen preventief spuiten tegen meeldauw (is een schimmel) en dit om de twee a drie weken herhalen. Tegen luizen spuiten als de luizen op de roos komen. Gebruik biologisch afbreekbare middelen, te verkrijgen bij het tuincentrum. In de herfst de uitgebloeide rozen met 1/3 terugsnoeien, in het voorjaar (begin mrt) kun je dan eventueel verder terugsnoeien als er geen nachtvorst meer komt. Snoeimethode is afhankelijk van het soort rozen dat je kiest. Voor mooi rozensoorten kijk eens op https://tinyurl.com/y3wwdy62 of op https://tinyurl.com/6fqfz7p In de bibliotheek kun je ook goede boeken lenen over hoe je precies met rozen of wat dat betreft met een verwilderde tuin moet omgaan! Rozen zijn veeleisende planten die wel wat zorg nodig hebben, maar het resultaat is er dan ook naar. Veel succes gewenst!
Rozenvrouwtje

ma, 01/08/2005 - 22:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat het zevenbladige bladeren zijn hoeft op zich niets te betekenen er zijn rozen die meer dan 5 bladig blad hebben. Eerst eens zien wat voor bloemen ze geven.

Volgend jaar gewoon snoeien en even afwachten dus, vervangen kan altijd nog

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag