Sierappel snoeien?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/06/2010 - 21:46
gvharten

Sierappel snoeien?

Wij hebben onlangs een huis gekocht en hebben er toen een aantal takken uit gesnoeid omdat hij de tuin nogal onbegaanbaar maakte op dat deel. Dit hebben we gedaan net nadat de bloesem was uitgebloeid. Sindsdien zit er ook niet veel blad in en de afgelopen weken valt op dat hij wat bruiner word kwa blad. Ook hangen er nog oude appeltjes in die er nu en dan uit vallen. Deze zijn dan verschrompelt en zwart.
Het valt mij ook op dat deze boom er niet echt mooi uitziet en er veel takken rechtomhoog groeien. Bij mijn weten zijn dat waterloten(?) die er eigenlijk uit moeten. Ik heb bij deze post wat foto's gedaan van de boom.
De vraag is, is het nodig dat deze boom een snoeibeurt krijgt? Zo ja, wanneer is de beste tijd en hoe moet dat? Een struik snoeien lukt mij wel, maar iets zegt mij dat een boom een ander verhaal is. Alvast hartelijk dank!

Sierappel snoeien?
do, 01/07/2010 - 00:40
RdB

Lastig geval. De foto kan vertekenen maar als u had verteld dat de boom achterbleef nadat er een heks zich op de bezem de grond in geboort had zou ik dat ook geloofd hebben. Er zit een weinig leven en geen enkel model in.

Advies: loop de komende tijd (neem gerust de tijd, hij loopt niet weg) eens regelmatig rondom de boom en probeer te verzinnen hoe je het model wilt hebben. Begin dan eens met snoeien, maar begin BOVENAAN. Je bent anders geneigd de boom omhoog te jagen en je wilt meestal juist geen hoge laanboom. Probeer er model in te krijgen, verwijder takken die naar binnen groeien en verwijder takken die elkaar in de weg zetten, laat de sterkste staan of, bij gebrek aan keuze, verwijder er een naar keuze. Maar vooral: probeer hem omlaag te snoeien, aan het einde van uw werk moet de takkenbos MINSTENS een derde lager zijn dan nu.

Wellicht wordt de boom nog wat,

Wees niet te bang, aan deze boom valt niets te verpesten dus een beter leerobject zal je niet gauw vinden! Komt er dan nog geen leven in dan zien we wel verder.

Veel snoeiplezier!

Wellicht kan Guy_fruit hier nog wat zinnigs aan toevoegen, lees inieder geval ook eens e.e.a. op zijn giga fruitsite https://tinyurl.com/y5287sxv

Ruud

do, 01/07/2010 - 20:38
guy_fruit

Ik kan alleen Ruud zijn uitleg bevestigen.
Het is een heel raar gevormde boom, die niet eenvoudig te behandelen is...

Je kan nu zeker al de een groot aantal steil groeiende takken verwijderen (Snoeizaag).
Een aantal grote zijtakken zouden een bijna horizontale stand moeten krijgen: door te snoeien en door uit te buigen.

Als de boom luchtig gesnoeid is, zal hij ook gezonder groeien.

Het snoeien zou je nu in juli kunnen doen, maar wacht toch maar tot de hittedagen voorbij zijn.

Guy
www.houtwal.be

vr, 02/07/2010 - 10:37
gvharten

Dank voor jullie reacties. Ik had al zo'n vermoeden dat deze boom niet helemaal is zoals hij zou moeten zijn. Zodra het weer het toelaat zal ik er eens een zaag in zetten. Ik moet zeggen dat ik er wel enigszins tegenop zie omdat ik bang ben de verkeerde takken er uit te zagen.Die opgaande takken zijn namelijk al best dik. Ik voeg even een betere foto bij van de boom zelf. Ik hoorde van onze buren dat de vorige bewoners niks aan de tuin gedaan hebben de afgelopen 4 jaar.

Sierappel snoeien?
vr, 02/07/2010 - 12:40
RdB

Maak je geen zorgen om de dikte van die takken. Die is nog best bescheiden.

Succes!

Ruud

wo, 14/07/2010 - 11:54
gvharten

Ik ga me er eens in verdiepen. Heb hier en daar al wat weggesnoeid. De takken kun je gewoon inkorten tot het gewenste nivo denk ik? Moet je dan ook nog om de ogen van de takken denken?
En alles wat naar binnen groeit en die kleine wildgroei op en tussen de takken moeten er dan ook uit denk ik?

do, 15/07/2010 - 00:12
peterplant

Je zegt het zelf al goed en wat Rdb en Guy-fruit zeggen klopt helemaal. Zo'n boom is een uitdaging en leerschool tegelijk. Wees niet bang en maak je in eerste instantie niet teveel zorgen om de oogjes. Eerst het grove werk , volgend jaar maar eens naar de knopjes kijken.

Bedenk maar dat een boom een flinke struik op een stam is, dan is het misschien al wat makkelijker voor je.

Succes.

Onderwerp gesloten