Snoeien Laurier

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/09/2012 - 14:06
michielvanuden

Snoeien Laurier

Beste allen,
Wij hebben in de achtertuin een laurier, ik denk een prunusinfo-icon laurocerasus (zie foto). Deze is nu al zo 'n 2.80 m breed. Hij hanght voor 1.40 m in de achtertuin en 1.40 m over gemeentegrond. Nu willen we, om te beginnen, het deel dat over de gemeentegrong hangt wegsnoeien. Hier heb ik een aantal vragen over.

1. Is dit inderdaad een prunus laurocerasus?
2. Kan ik deze haag deze maand (september) wegsnoeien?
3. Kan ik de kant die over de gemeentegrond hangt rucksichtsloss wegsnoeien, of moet dat bijvoorbeeld aan beide zijden tegelijk?
4. Het is al een behoorlijk woud van dikke takken geworden. Moet ik deze met een kettingzaag weghalen of met bijvoorbeeld een elektrische heggeschaar?

Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Alvast bedankt voor de reacties.

Vriendelijke groeten,

Michiel

Snoeien Laurier
zo, 16/09/2012 - 14:45
GreenConnection

Dit is inderdaad Prunusinfo-icon laurocerasus, laurierkers.

Je kunt nu wel snoeien, maar dan zit je de hele winter tegen een kaal gesnoeide haag aan te kijken. Bovendien is de plant dan kwetsbaar voor invriezen. Snoei je in het voorjaar, dan loopt de plant snel weer uit.

Het maakt niet uit of je 1 kant, of beide kanten tegelijk snoeit.
Je zult voor de dikke takken inderdaad een zaag nodig hebben. Met een heggeschaar kom je er niet doorheen.

zo, 16/09/2012 - 16:08
tuinprins

Zoals Greenconnection al aangeeft is het niet verstandig nu te snoeien. Als je nu snoeit gaan de slapende knoppen nog werken en waarschijnlijk nog een beetje uitlopen. Bij stevige vorst in de winter zullen deze uitlopers kunnen bevriezen en takken invriezen. Beter is het dit in het voorjaar te doen.

Voor het snoeien van zo,n haag heb je 3 soorten gereedschap nodig: een gewone snoeischaar voor dunne takjes, een takkenschaar voor de wat dikkere takken en een takkenzaag voor de dikste takken. Een takkenzaag heeft geen beugel en is daarom bij hagen veel handiger dan een beugelzaag. Met een electrische heggenschaar kom je niet door de dikkere takken. Bij gebruik van kettingzaag ziet het eindresultaat er verschrikkelijk lelijk uit.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag