snoeien sinasappelboompje

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/12/2004 - 11:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

snoeien sinasappelboompje

Ik heb 3 jaar geleden een klein sinasappelboompje gekocht bij een tuincentrum. In de zomer staat het buiten, in de winter staat het in de woonkamer.
Het heeft tot nu toe constant bebloeit en hangt vol met "fruit" te veel eigenlijk want zodra de bloesem in groene bolletjes veranderen heb ik er al een stel uitgehaald omdat de takken het niet kunnen houden. Nu komen er alweer nieuwe vruchten aan de uiteinden dus kan ik het weer niet snoeien, er is me ooit eens verteld dat zolang een plant bloeit je het niet mag snoeien, het begint nu ook weer veel bladeren te verliezen en ze worden gelig met bruin. Ik besproei het iedere dag met wat water vanwege de warmte binnen. Ik zou het heel erg vinden als het niet zou overleven want ik ben er in zekere mate erg trots op, ik heb het gevoel dat door de overdadige bloei het het op een gegeven moment niet meer aankan en toch dood gaat.
Graag Uw advies wat ik eraan kan doen om het er weer wat gezonder te laten worden.

za, 18/12/2004 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een citrus kan het beste elk jaar worden gesnoeid voordat hij binnen wordt gezet. Snoei zodanig dat de plant open blijft. Doodgaan door overmatige bloei is onzin maar een citrus verlangt wel mest en regelmatig ijzerchelaat. Overwinteren in een huiskamer is niet geweldig, beter in een kas bij ca. 5 graden.
Welke grond heeft de plant?
Voor meer informatie op de site van onze vereniging:
www.oranjerievereniging.nl

zo, 19/12/2004 - 08:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik sluit me aan bij het advies om het boompje niet in de huiskamer te laten overwinteren. Hij heeft toch iets van een rustperiode in de winter nodig, maar krijgt dat op deze manier niet. Bovendien staat het boompje wellicht te donker in de huiskamer, waardoor het ook blad zal verliezen. Verder kan geel blad inderdaad wijzen op ijzergebrek, dat met toevoeging van ijzerchelaat kan worden voorkomen. Dus: koel overwinteren en in een lichte ruimte en dat is inderdaad een kas of serre. Overigens, die 5 graden geldt voor citroen en mandarijn. De citrus aurantium (zure sinaasappel) en citrus sinensis (sinaasappel) hebben volgens mijn literatuur 12-18 graden nodig (zie: Herwig, M., Tuinplantenencyclopedie op kleur, p. 328). Verder: in het voorjaar licht terugsnoeien. Zomers bijmesten met stikstofrijke mest. Gieten met regenwater. Veel succes.

zo, 19/12/2004 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maria, in onze overwinteringskas staan zeer uiteenlopende citrus soorten bij ca. 5 graden. In veel boeken staat onzin. Een echte specialist is Ben Buijnsters.

zo, 11/06/2006 - 12:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ikheb ook zo'n klein boompje in een bloempot. De sinasappels zijn zo groot en er hangen er zoveel aan dat ik vrees dat de stam zal breken. Mag je die sinasappels er af halen? En zo ja, wanneer?

Onderwerp gesloten