snoeien taxus boom

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/03/2016 - 17:44
Hinne

snoeien taxus boom

Wij hebben een oude Taxusinfo-icon boom in onze Amsterdamse tuin die er steeds slechter uit gaat zien. De boom heeft een nogal emotionele waarde: Hij is geplant door Joodse onderduikers tijdens het loofhuttenfeest... De Taxus is al een paar jaar geleden gesnoeid door een professional maar dat heeft niet veel geholpen. De boom bestaat uit twee stammen, een kleine die wel goed groeit maar alleen aan de linker kant. De dikkere stam heeft veel dikke takken maar bijna zonder naalden. In de zomer vallen er ook veel gele naalden uit. (spint?) Wat te doen? Als ik de zieke dikke stam ga kappen blijft er een hele rare boom over. Wat gebeurt er als ik de dunne, gezonde, stam weg haal. Zal dat de zieke boom helpen?. Zoals u misschien zult begrijpen wil ik de boom graag redden, de onderduikers die in dit huis zaten hebben dat namelijk niet... Alvast bedankt

snoeien taxus boom
zo, 20/03/2016 - 23:46
de haan

Is er in de ruime omgeving iets veranderd in de afgelopen jaren?

ma, 21/03/2016 - 00:01
Hinne

Dank voor uw reactie. Niet echt, zo'n 10 jaar geleden is de tuin iets opgehoogd en er is bestrating gekomen. Maar er is veel ruimte voor de boom overgelaten. Rond die tijd is de taxusinfo-icon ook gesnoeid omdat het toen ook al niet heel goed ging met de boom.

snoeien taxus boom
ma, 21/03/2016 - 15:21
WiPe

Zuurstofgebrek door ophoging en bestrating. Taxusinfo-icon kan veel verdragen, maar heeft last met bruuske veranderingen.
In principe kan taxus vanuit de stam nieuwe wortels vormen waardoor hij op termijn voldoende wortels kan vormen in de opgehoogde grond, maar dat vraagt tijd. Hoe dan ook heeft taxus heel wat tijd nodig om daar doorheen te groeien. Maar dat zal op termijn wel lukken.
Je zou eventueel een aantal gaten kunnen boren onder de boom. Die gaten kun je dan opvullen met grof, poreus materiaal zoals lavakorrels. De boom zou je kunnen vertroetel et goed verteerde compost. Vermijd in ieder geval een stikstofrijke bemesting. Daardoor kan de boom misschien wel harder gaan groeien, hij wordt er ook veel meer vatbaar voor allerhande aantastingen door.
En voor de rest heeft die vooral tijd nodig om te herstellen. Tien jaar is dan echt niks.

ma, 21/03/2016 - 22:36
Hinne

Dank voor u reactie. De boom krijgt volgens mij genoeg vocht, misschien zelfs wel te veel. De tuin is erg nat en het grondwater niveau staat erg hoog in Amsterdam. Vandaar dat de tuin ook iets is opgehoogd. (zo'n 20 cm). Het vertroetelen is inderdaad al een paar jaar geleden gebeurt dus dat ga ik zeker doen. Maar als ik het goed begrijp is het niet verstandig om te gaan snoeien? Alvast bedankt

di, 22/03/2016 - 00:18
WiPe

Taxusinfo-icon houdt niet van natte grond. En ik had er inderdaad moeten aan denken dat Amsterdam een hoge grondwaterstand heeft. (Vandaar al die olmen).
Snoeien is voor de boom een beschadiging, waarbij de boom zich moet beschermen tegen aantastingen die langs de snoeiwonde binnen komen (dat kost energie) terwijl een deel van de energiereserves die in de weggesnoeide takken zitten, mee verwijderd worden met de takken. Hoewel er veel goede redenen zijn om een boom te snoeien, is het geen god idee om de boom te snoeien omdat hij er slecht bij staat. Zorg er eerst voor dat de boom zich kan herpakken voor je gaat snoeien. Nu heb ik bij deze boom wel de indruk (op basis van jouw foto's, dat is dus niet ideaal) dat hij zich al vrij goed hersteld heeft. Bovendien verdraagt taxus snoei redelijk goed, maar dat betekent nog niet dat je hier te licht moet over gaan. Snoeien kan altijd nog. Maar als je het laat doen, vraag dan op zijn minst een boomverzorger die ervaring heeft met oudere bomen. En geen hovenier, dat is geen klus voor een hovenier.

di, 22/03/2016 - 23:07
Hinne

Beste Wipe, Nogmaals dank voor het deskundige advies. Ik ga dan voorlopig maar niet snoeien en als ik dat doe schakel ik inderdaad een boomverzorger in. En dan maar hopen dat met het vertroetelen weer beter gaat...

wo, 23/03/2016 - 00:25
WiPe

Het genoegen was geheel aan mij.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag