snoeien van oude druivelaars

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/03/2011 - 22:51
vanderhoydonck

snoeien van oude druivelaars

Ik heb twee jaar geleden twee oude druivelaars bekomen (weet enkel dat het witte en blauve druiven zijn) en geplant op mijn binnenkoer : zie foto in bijlage.
Zoals U ziet betreft het reeds dikke stammen (ong. polsdikte), waarbij ik enkele takken heb laten doorgroeien ..

Verder ken ik er niets van ..
Moet ik alles opnieuw wegknippen , of .. ?

Ik meen te begrijpen dat ik nog tot 10 Maart , overmorgen , tijd heb .. ?

MvG , Patrick Vanderhoydonck

snoeien van oude druivelaars
di, 08/03/2011 - 23:27
peterplant

Het ligt eraan wat je wilt bereiken. Als je het gaas dat ik zie vol wil laten groeien, kun je de takken gewoon netjes verdeeld vastzetten en voorlopig verder niets.
Ik vind het wel leuk om te zien hoe mensen elkaar van de wijs brengen met het geven van advies. Hoe komt iemand erbij om jou te vertellen dat je tot 10 maart kunt snoeien en daarna niet meer.(Alsof een druif op de kalender kan kijken.)
Normaal worden druiven in november of december gesnoeid. Snoei je in februari, maart of april, voordat de druif uitgelopen is, dan begint de plant te bloeden. Er loopt water dat de druif vanuit de grond omhoog aan het pompen is, via de snoeiwond weer uit de plant. Dit lijkt erger dan dat het is. De plant verliest hooguit wat voedingsstoffen die in de plant opgeslagen zaten. Maar ja, het hoeft niet te gebeuren als je op tijd snoeit.
Dat bloeden stopt trouwens vanzelf als de plant weer in het blad zit. Als je op dat moment snoeit zul je zien dat de plant niet zal bloeden.

wo, 09/03/2011 - 08:53
vanderhoydonck

Beste ,
alvast bedankt voor uw reactie .
Het is inderdaad de bedoeling om het draadnet te laten vol groeien.
Voorlopig laat ik dus alles verder groeien .. ; er zullen dus ook vanzelf zijaftakkingen uitgroeien , of moet ik dit later in de hand werken door bij te snoeien . ? Zo ja , vanaf wanneer ?
Ik heb de leidraad van Guy de Kinder ivm zomer en wintersnoei afgeprint , maar omdat het hier volgens mij om jongere planten gaat , heb ik de indruk dat ik deze schema's niet moet volgen ..

Patrick

Onderwerp gesloten