zwarte elzen - snoeien of knotten?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/01/2010 - 12:54
hans.eefje

zwarte elzen - snoeien of knotten?

Hallo

Wij hebben naast ons huis een rij oude zwarte elzen. In totaal zijn het zo'n 8tal bomen waarvan er vier naast ons huis staan. Deze vier verliezen het hele jaar door uitzonderlijk veel bladeren en hebben ook veel dode takken. Omdat we deze bomen toch erg mooi vinden en ze niet willen verwijderen, denken we erover na om ze te snoeien of te knotten.

In eerste instantie wilden we zo knotten op 3 meter ongeveer maar nu lazen we dat je dan kans hebt op inrotten van de stam. Of zouden we ze proberen te snoeien en hoe doe je dat dan?

Bedankt voor jullie antwoorden!

Hans en Eefje

zwarte elzen - snoeien of knotten?
za, 09/01/2010 - 20:33
WiPe

Het lijkt mij veruit het verstandigste om een boomverzorger te vragen dit snoeiwerk uit te voeren. Niet alleen kan hij dan, aan de hand van een degelijke beoordeling van de bomen het meest optimale advies geven, het is ook erg gevaarlijk om dit soort werk te willen uitvoeren wanneer je niet over de nodige opleiding, ervaring en uitrusting beschikt.
De kost van een goede boomverzorger ligt veel lager dan de schade die je kan veroorzaken door dit soort werk absoluut zelf te willen uitvoeren.

za, 09/01/2010 - 13:16
D_SDennis

Mee eens. Plus dat het op 3 m afzagen van de bomen - dit is geen knotten, maar verminken - kan leiden tot afsterven van de boom. Elzen zullen vaak vanuit de wortels wel weer opnieuw uitlopen, maar van een fraaie singel kun je dan voorlopig niet meer spreken.

za, 09/01/2010 - 13:38
hans.eefje

Dat verminken werd ons aangeraden door de locale boswachter .
Ik zou gebruik maken van een hoogtewerker om de werken veilig te kunnen uitvoeren. Snoeien lijkt me wel moeilijk om zelf goed te doen, ja. We wilden gewoon een idee hebben hoe we het zouden kunnen aanpakken. Hebben jullie trouwens een idee wat zo'n boomdeskundige kost?

bedankt

za, 09/01/2010 - 16:30
bomensnoeier

boom verzorger kan je het beste langs laten komen maar ga voor een bedrijf maar uit van zo 40a50euro per uur

ik zou de bomen niet knotten dan rotten ze in ook als ze gekandelaard worden

ik zou ze door een boomverzorger uitdunnend laten snoeien dat betekend dat de dode takken eruit worden gesnoeid en de kroon wordt uitgelicht zodat de boom meer licht en lucht in de kroon krijgt meestal knappen bomen daar erg van op en kunnen ze nog jaren mee

knotten aangeraden door de boswachter omdat die waarschijnlijk meer ziet in een rotte knotboom ecologisch gezien

ook zijn er een hoop boomverzorgers te vinden op marktplaats maar hier tussen zitten veel brandhoutzagers bij en die kan je beter niet je boom laten snoeien;-)

za, 09/01/2010 - 20:32
WiPe

Zelfs vanuit een hoogwerker blijft dit een gevaarlijke klus. Er moet maar een tak de verkeerde richting uitvallen en je kan zo een dakwerker laten komen...

za, 09/01/2010 - 20:52
hans.eefje

Dat is niet erg ik ga er dit jaar een nieuw dak op leggen .
Een boomverzorger gaat toch wat te duur worden voor de 4 bomen.
Ik denk eraan om er zelf de dode takken er uit te halen(er is er al 1 door de voorruit van ons busje gegaan ).
En dan de 3de boom, dit is de smalle die naar rechts overhangt op de foto te snoeien , kan ik volgend jaar nog zien wat ik met de rest doe .

za, 09/01/2010 - 21:24
D_SDennis

Snoei tot op een goede zijtak en snoei niet te dikke takken. Probeer model te houden in de boom en snoei maximaal 20-25% van het totale kroonvolume. Heb je geen boomspecialisten in de kenniskring?

za, 09/01/2010 - 22:09
hans.eefje

Bedankt voor de tips.
Ik denk dat ik wel iemand ken , zal bij hem wel is polsen .

zo, 10/01/2010 - 11:29
Tenzi

Ik heb een aantal jaren geleden een Zwarte Els geknot (kon niet anders i.v.m. de hoogte). Dit is absoluut geen succes geworden. De boom liep het eerste jaar nauwelijks uit. Het tweede jaar gingen alle uitgelopen takjes bovenaan de boom dood en liep de boom op andere plaatsen (onderaan en in het midden) uit. Uiteindelijk heb ik de boom gerooid, omdat er absoluut geen model meer in zat. Als er alternatieven zijn: niet doen.

zo, 10/01/2010 - 16:58
bomensnoeier

@wipe als je in hoogwerker staat kan je ook meerdere keren kleine gedeeltes wegsnoeien beperk je alweer aardig het risico

maar ik klim er liever zelf in met klimlijnen :) is ook mijn werk en vaak staan bomen op plaatsen waar een hoogwerker n

zo, 10/01/2010 - 17:13
WiPe

Zelfs kleinere takken kunnen, als ze verkeerd vallen, behoorlijk wat schade maken. Je zou dan eventueel kunnen afvangen, dat moet ik jou niet leren. Maar je zal wellicht wel weten dat dat niet iets is wat je zomaar op een forum kan leren.

zo, 10/01/2010 - 17:46
bomensnoeier

nee afvangen vraagt ervaring en inzicht inderdaad

zo, 10/01/2010 - 22:05
alb smedinga

een zwarte els kan je makkelijk afzetten en stoelt snel weer uit,en heb je snel weer een redelijke boom.
zoiets wel laten uitvoeren door een erkent boomverzorgings bedrijf

Onderwerp gesloten