Is dit gevaarlijk?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/05/2022 - 20:13
nl_vito

Is dit gevaarlijk?

Beste lezer,

We hebben een woning gekocht met een grote boom in de tuin. We vinden de boom mooi, maar deze heeft wel beschadigde takken. We vragen ons af of dit de stevigheid verzwakt en dus een gevaar kan vormen en de takken sneller kunnen afbreken als de wind hard waait. 

We hebben twee specialisten gesproken. De eens zegt dat dit zonnebrand schade is en geen kwaad kan, de ander verteld dat de boom ziek is en dus gekapt moet worden. Wie o wie weet hier meer over?  

Alvast bedankt voor de moeite en tijd. 

di, 10/05/2022 - 08:12
WiPe

Dat is een es, Fraxinusinfo-icon excelsior.

Het lijkt me dat die schade in eerst instantie ontstaan is doordat er een tak uitgescheurd is, mogelijk een zwakke aanhechting dor schorsinclusie; Het zou inderdaad kunnen dat er daar supplementair ook zonnebrand door ontstaan is. Dat is nog absoluut geen reden om te kappen. 

Door die beschadiging zou het kunnen dat die tak inrot en die kan opnieuw zou kunnen breken op termijn. Dat kun je goed voorkomen door aan het uiteinde van de tak relatief kleine takken weg te halen. Door de hefboomwerking heeft dat een relatief groot effect op de belasting op die tak. Een goeie boomverzorger kan dat zonder veel problemen uitvoeren. 

wo, 11/05/2022 - 07:50
nl_vito

Beste WiPe,

Bedank voor het antwoord. 

Mvg 
Vito

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag