Jonge Choisya verbleekt?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/06/2018 - 12:03
Boekieboek

Jonge Choisya verbleekt?

Heya,

Toen ik aan mijn tuin begon, was hij helemaal leeg. Ik mocht helemaal "from scratch" beginnen. Super spannend! Ik heb maar een bescheiden hoeveelheid ervaring met tuinieren.

Een van de planten die het extra spannend maakt, is mijn kleine Choisyainfo-icon ternata (White Dazzler variant).

Het is een erg jonge plant, als ik kijk naar de maximale grootte. Hij is misschien 30 centimeter hoog, vermoed ik, maximaal 40 centimeter. Staat nu ongeveer 4 dagen in de tuin. En in die korte tijd zijn de bladeren gaan verbleken! Hij heeft ook geen seconde niet slap gehangen. (Was al slap bij levering, niet kunnen verhelpen.)

Het plantje staat op een zonnig, beschut plekje. Wel in de buurt van een schelpen pad. (Teveel kalk?) Er zit voeding in de grond - voor mediterrane planten - en ik heb hem alleen bij het planten kraanwater gegeven. De natuur heeft met wat goeie buien de rest gedaan. Onder op de blaadjes zitten bleekbruine bultjes en zwarte vlekjes; allemaal zo klein als een speldenprikje. Misschien horen die daar, misschien niet, ik ken de plant helaas niet goed genoeg.

Kan iemand mij vertellen of dit mooie struikje in de problemen is en zo ja, hoe ik hem kan redden?

Ik voeg wat foto's toe voor extra informatie. Als de foto's te groot zijn of niet goed toegevoegd zijn, o.i.d. laat het me weten. Dit is de eerste keer dat ik foto's plaats. Ik zal het dan meteen fixen.

Choisya ternata White Dazzler
Onderkant Choisya blad
Bovenkant Choisya blad
wo, 13/06/2018 - 13:26
peterplant

Op de eerste plaats laat je een gewone Choisyainfo-icon ternata zien op de foto. De White Dazzler heeft veel fijner loof.

De lichte plekken zijn waarschijnlijk zonneschade. De plant heeft waarschijnlijk een te grote overgang gemaakt van de kas van de kwekerij naar jouw tuin. Daar zal de plant wel doorheenkomen.

Slap blad wordt bij Choisya vaak veroorzaakt door verdronken wortels. Als de plant op de kwekerij of bij jouw te nat heeft gestaan, dan rotten de wortels gedeeltelijk af en kan de plant niet genoeg water opnemen met slap blad als gevolg.

De fout die dan gemaakt wordt is dat er dan weer extra water wordt gegeven.

do, 14/06/2018 - 10:39
Boekieboek

Hey peterplant.

Bedankt voor je reactie! :)

Jeetje, ik had een White dazzler besteld en zo staat het ook op mijn leveringsbon. Ik hoop dat de andere struik die ik bij hen heb gekocht wel is wat ze zeggen dat het is. Ik had al een beetje mijn twijfels over de kwaliteit. Die tweede struik had allemaal dorre takken met zwarte blaadjes eraan. Het leek er een beetje op dat dit zich verspreidde, dus heb ik die takken er uit geknipt. De struik verliest nog steeds wat (groene) blaadjes, maar ik ging er van uit dat dit door het overplanten komt. Fingers crossed.

Ik zal de Choisyainfo-icon geen extra water meer geven en eens kijken of hij dan minder slap gaat hangen. Het is wel een hele geruststelling dat het niet een of andere ziekte of plaag is.

Nogmaals dank voor de informatie.

do, 14/06/2018 - 11:43
GreenConnection

Ik zou onmiddelijk reclameren bij het verzendbedrijf. Ze leverden iets onder een verkeerde naam, wat je niet uitgezocht had. 

Overigens kun je dit soort planten op vrijwel ieder tuincentrum vinden. Dan zie je wat je koopt!

do, 14/06/2018 - 13:29
peterplant

Inderdaad. Via verzendbedrijf iets kopen gaat soms goed en vaak fout. Vaak ook duurder dan op een kwekerij of tuincentrum.

zo, 17/06/2018 - 09:40
tuinprins

Slappe groei met als gevolg het hangen van de nieuwe groei komt bij Choisyainfo-icon vooral doordat de planten onder kasomstandigheden met veel warmte en voldoende vocht extreem snel kunnen groeien. Zelfs als planten worden teruggesnoeid (om ze bossiger te maken) dan schieten ze onder genoemde kweekomstandigheden zeer snel weer uit. Een kweker zou de planten in de kas moeten 'aantrekken' en dan buiten op het container veld plaatsen zodat de groei steviger wordt. Wordt Choisya heel de zomer in de kas gehouden dan zijn 'snotplanten' het resultaat.

Ik zou het bedrijf waar je die Choisya hebt gekocht laten weten dat je de verkeerde plant hebt ontvangen en dat je de juiste soort wilt. De gewone Choisya haalt na enkele jaren de 1.50--2.00 meter en dat is voor veel tuinen te groot. De 'White Dazzler' groeit langzamer en wordt ook niet zo hoog (1.00 --1.25 meter). Choisya is overigens prima te snoeien maar bij de gewone Choisya kun je dan aan de gang blijven.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten