Liquidambar ‘Gum Ball’

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/11/2018 - 09:14
weegschaal22

Liquidambar ‘Gum Ball’

Sinds een paar jaar heb ik een liquidambarinfo-icon gum ball in mijn voortuin. In de achtertuin staat een gewone lei amberboom. Deze verkleurt al jaren in de herfst van groen naar geel, oranje, paars en rood. Echter de liquidambar gum ball in de voortuin heeft nog nooit zo'n mooie herfstverkleuring gehad. Deze verkleurt alleen van groen naar wat geel en meer niet. Mijn buurman kocht dezelfde boom bij dezelfde kweker en deze is nu al in zijn prachtige herfstverkleuring van oranje/rood. De mijne is nog steeds groen. 

Hoe kan dit? De boom krijgt net zo veel zon als de amberboom in de achtertuin. Mijn buurman doet weinig aan het onderhoud en ik geef mijn bomen elk voorjaar wat organische mest en tijdens droogte water.

wo, 07/11/2018 - 12:17
peterplant

Het zou kunnen dat jouw boom het beter naar zijn zin heeft . Als een boom goed groeit begint hij later aan zijn herfstkleuring.
Kan ook zijn dat de boom van de buurman meer in de zon staat. Hoe groter het verschil tussen dag en nachttemperatuur hoe mooier de herfstkleuren.

wo, 07/11/2018 - 13:16
weegschaal22

Dus als ik het goed begrijp, moet ik er minder mest bijgooien zodat hij het minder naar zijn zin heeft?
Mijn buurman heeft weleens gezegd dat de gum ball geen mest nodig heeft zodat arme grond zorgt voor de verkleuring.
Dan vind ik het wel vreemd, want de gewone leiamberboom in mijn achtertuin krijgt net zoveel organische mest als de gum ball in de voortuin.Het enige verschil is dat aan de voet van de gewone leiamberboom tegels liggen (de boom is geplant tussen de bestrating) en de gum ball in de voortuin is gepoot in een border met o.a. een beukenhaag en wat andere vaste planten in de buurt.

Qua zon zal het niet zoveel uitmaken. Degene die nu in de voortuin staat en groen is, krijgt zomers zon vanaf 11 uur tot 19:00 uur 's avonds. Die in de achtertuin ook. Nu de dagen korter worden krijgen beide bomen minder zon. Zo rond 13:00 tot 17:00 uur.

wo, 07/11/2018 - 13:26
weegschaal22

En hoe zit het met de zuurtegraad voor deze bomen? Ik heb ergens gelezen dat er jaarlijks turf rondom de stam moet worden ingeharkt zodat de grond zuurder wordt. Zou je hierdoor wel een betere herfstverkleuring hebben? De leiamberboom in de achtertuin krijgt ook nooit turf en deze verkleurt prachtig.

wo, 07/11/2018 - 16:28
peterplant

Dat van de tuinturf is gewoon onzin.

De Gumball is een kloon. Dat wil zeggen dat alle Gumball planten van 1 plant af komen. Wel is het zo dat de onderstam een gezaaide gewone amberboom is en daar zit een natuurlijke variatie in. De ene amberboom krijgt onder dezelfde omstandigheden vaak een andere herfstkleur dan de andere. In hoeverre de onderstam die variatie in herfstverkleuring doorgeeft aan de ent die erop zit is mij niet bekend. Maar ik weet hele rijen Gumball te staan met allemaal dezelfde ( donkerrode) herfstkleur ( op een kwekerij). Dus dat lijkt mij sterk.

Ik denk toch dat het verschil in herfstkleur bij jou en jouw buurman in verschillende groeiomstandigheden zit. Op zandgrond is de herfstkleur vaak intenser dan op kleigrond bijvoorbeeld.

do, 08/11/2018 - 09:48
weegschaal22

Dank voor je bericht. Toch blijft het apart. Waar wij wonen was vroeger een kwekerij en de nieuwbouw is nu 6 jaar oud. De grond lijkt mij dan ook hetzelfde als die van mijn buurman. Ik heb toen de grond laten afgraven en tuinaarde erin laten doen voor de beplantingen.
Het is wel zo dat de amberboom in mijn achtertuin in de bestrating staat. Daar is destijds dus weinig tuinaarde ingegaan, alleen in het plantgat. Buiten het plantgat is het bestraat en zit daar dus zand onder.
De gumball in de voortuin staat echt in een border met tuinaarde (alhoewel de stenen stoep is er vlak naast).
Die van mijn buurman staat in de achtertuin in een kleine border van 1 bij 1 meter en daaromheen is alles bestraat.
Wellicht is dit het verschil?
Toch ben ik heel benieuwd hoe dit kan. Het is zo jammer dat hij niet verkleurd naar rood. Mijn acerinfo-icon die vlakbij de gum ball staat verkleurt wel heel mooi. De beukenhaag verkleurt ook al, behalve dan de gum ball.

vr, 09/11/2018 - 09:34
weegschaal22

Mijn groene gum Ball, de rode gum Ball van de buren en mijn rode lei amberboom. Vreemd dat die gum Ball groen blijft.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag