olijfwilg: niet-wintergroene variant tussen wintergroene variant

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/03/2021 - 11:56
Jerre

olijfwilg: niet-wintergroene variant tussen wintergroene variant

Beste allen,

Drie jaar geleden lieten wij bladhoudende olijfwilg planten (Eleagnus Ebengei). Nu merken wij dat tussen de bladhoudende variant een niet-bladhoudende variant groeit, wij vermoeden van de soort Eleagnus Multiflora. Dit is zeer vervelend, want de combinatie van deze twee varianten geeft geen mooi zicht, wegens de kleurschakering, het verschil in groeisnelheid en de kale plekken in de winter als de niet-wintergroene variant zijn bladeren verliest.

Weet iemand wat we best doen? Proberen we deze niet bladhoudende variant te verwijderen? De stammen van beide varianten zijn volledig verstrengeld, dus dit wordt niet makkelijk..

Alvast bedankt!

zo, 21/03/2021 - 15:30
peterplant

De Elaeagnusinfo-icon x ebbingei wordt nog regelmatig op een onderstam geënt. Die onderstam is een bladverliezende olijfwilg. Bij jou is de onderstam dus uitgelopen. Er zit niets anders op dan die bladverliezende scheuten zo diep mogelijk weg te breken. Afknippen is geen optie omdat elk stuk dat je laat zitten weer opnieuw uit gaat lopen. 

di, 23/03/2021 - 20:10
Jerre

Dankjewel, Peterplant! De uitlopoers zijn al dikke, lange takken die vaak al hoger en dikker zijn dan de "goede struik". Als ik die afbreek, hoeveel tak mag dan "overblijven"? En gaat die dan niet teruggroeien? Of moet ik toch proberen breken tot tegen de stam, wat gezien de dikte toch behoorlijk moeilijk wordt?

di, 23/03/2021 - 20:39
peterplant

Als breken niet lukt, dan kun je snoeien, maar probeer zoveel mogelijk van die takken af te knippen. Als je stukken laat zitten, lopen die dit jaar vrolijk opnieuw uit.

za, 27/03/2021 - 08:17
Jerre

Dankjewel! Kan ik dit nu doen, of is dit niet de goede periode? Of maakt dit niet veel uit? Alvast bedankt!

za, 27/03/2021 - 12:48
peterplant

Dat kun je prima nu doen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag