Probleem met mijn seringenboom

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/08/2017 - 12:15
rosemarievandertak

Probleem met mijn seringenboom

Hallo, het gaat niet goed met mijn seringenboom. Het betrof eerst 1 tak waarvan de blaadjes krom trekten echter het zit nu op meerdere plekken . Het blad van veel takken zijn aangedaan. Ik heb er wat foto's van gemaakt en hoop zo dat er iemand is die me gerust kan stellen

bij voorbaat hartelijk dank Rosemarie

wo, 23/08/2017 - 21:05
tuinprins

Lijkt mij een aantasting door Lilac Bacterial Blight (LBB). Deze ziekte begint aanvankelijk met 'raar' misvormd blad. Het blad kan ook lichter van kleur zijn dan normaal zijn en eruit zien alsof de plant een gebreksziekte heeft. Nog weer later krijgt het blad bruine plekken en krult sterk op. Dit zie je op de derde foto. Bij een flinke aantasting kan de ziekte ook in de takken komen, vooral in de nieuwe groei. Deze worden dan zwart en verwelken. Op oudere takken ontstaan kunnen kankerachtige plekken ontstaan.

Zie ook:

http://tinyurl.com/yxu9b9bb

http://tinyurl.com/y5nnau8e

De ziekte slaat meestal in een koude en natte lente toe. De bacterie/schimmel (Pseudomonas syringae pv syringae) komt vaak via beschadigingen in de schors of snoeiwonden de plant binnen Zit de ziekte eenmaal in de plant dan is er voor de gewone consument weinig aan te doen behalve zieke takken terugsnoeien tot gezond weefsel. Hygiënisch te werk gaan is hierbij belangrijk: na iedere 'knip' met de snoeischaar moet die ontsmet worden. Bij het water geven moet vermeden worden dat de bladeren nat worden want ook zo kan LBB zich verspreiden. Chemische middelen zijn in NL alleen voor de professionele gebruiker beschikbaar.

Lilac Bacterial Blight treft vooral Syringainfo-icon vulgaris soorten. Sommige cultivars zouden er minder gevoelig voor zijn (zie bovenstaande verwijzingen). LBB is al jaren een probleem in de VS en Canada en ik vermoed dat deze ziekte zich nu ook bij ons heeft gevestigd.

Speculatief: ik heb sterk de indruk dat de vele regen in juli er toe heeft bijgedragen dat LBB nu meer zichtbaar wordt. Door regendruppels kan de ziekte zich snel verspreiden. Een lichte aantasting zal niet direct gezien worden door de doorsnee-tuinier. Pas als het allemaal wat heftiger wordt, valt het een stuk meer op.

Gegroet, de tuinprins

do, 24/08/2017 - 09:25
rosemarievandertak

Dank u wel voor uw reactie. De takken zijn niet zwart aan t worden. Zien er normaal uit. Alleen sinds gisteravond is er veel bladuitval van de seringenboom. Wat nu te doen want snoeien tot het gezonde deel is hier nu dus niet nodig. U ziet ik heb er echt geen verstand van groeten Rosemarie

do, 24/08/2017 - 20:12
tuinprins

Alleen bij een ernstige aantasting wordt het jonge schot zwart en sterft af. Bij jou gaat het (vooralsnog) om een lichte aantasting. Er zal waarschijnlijk nog meer blad bruin worden en afvallen. Als particulier kun je weinig tegen deze aantasting ondernemen omdat geschikte middelen ter bestrijding ervan alleen beschikbaar zijn voor professionele gebruikers die in het bezit zijn van een spuitlicentie. Probleem is dat als de ziekte eenmaal in de plant zit die er niet van zelf uitgaat. Als volgend jaar de weersomstandigheden gunstig zijn voor de bacterie/schimmel die Lilac Bacterial Blight veroorzaakt dan zul je weer hetzelfde met de sering zien gebeuren.

Gegroet, de tnprins

do, 24/08/2017 - 21:54
rosemarievandertak

Ik dank u hartelijk voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik ga de boom nu dan maar stukje bij beetje verwijderen en afvoeren.

Groeten van Rosemarie

Onderwerp gesloten