Viburnum tinus

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/09/2021 - 19:36
Cory (anoniem geplaatst)

Viburnum tinus

Hallo,

Op mijn balkon heb ik onder meer sinds vijf jaar een Viburnuminfo-icon Tinus in een bak. Het is geen ideale plek voor planten; alleen geraniums, chrysanten en forsythiainfo-icon's doen het redelijk probleemloos.

Het laatste jaar had hij het al vrij moeilijk omdat er zwarte schimmelpoeder op de bladeren verscheen waarna de binnenste bladeren van de takken geel werden en loslieten. Maar vorig jaar groeide hij nog flink aan de toppen en met de bloemen zag hij er toch nog vrolijk uit.

Maar dit jaar heeft hij het veel moeilijker. Erg laat liep hij uit en sinds kort werkt hij aan de bloemknoppen. Maar hij is erg kaal van binnen en Ik denk dat hij ook wel gaat bloeien maar het is zijn zwanenzang.

Behalve de duidelijke schimmel (zwart poeder op de bladeren) vind ik niets bijzonders. Geen luizen of schildluizen. Hij zal het volgende jaar niet meer halen denk ik. Ik heb hem ingespoten met anti-luis, anti-schimmel en bladvoeding. En hij heeft een andere plek. Ik weet nog niet of dit helpt.

Nu is mijn vraag: kan ik hem volgend jaar zodanig terugsnoeien dat hij geen blad meer heeften loopt hij dan weer uit? Of heeft hij blad nodig?

Ik kan natuurlijk ook wel een nieuwe kopen maar misschien kan deze hergebruikt worden?

ma, 06/09/2021 - 21:31
peterplant

Je kunt de Viburnuminfo-icon in de lente diep terugknippen.

De vraag is: hoe vaak heeft de plant de laatste 5 jaar mest gehad en wat voor soort mest heb je gebruikt?

di, 07/09/2021 - 08:23
Cory (anoniem geplaatst)

Dank voor je reactie. Ik wou hem zo diep terugsnoeien dat echt alle blad eraf is zodat het infectiegevaar (wat de aard van de infectie dan ook geweest moge zijn) niet meer aanwezig is. Dus dat er alleen maar een stronk over is.

Hij krijgt normale mest voor struiken van Lidl. In het voorjaar het meeste maar daar reageerde hij amper op.

Twee jaar geleden stond er een den naast, een pinusinfo-icon, die dezelfde kwaal had en zwarte, dikbepoederde toppen, naalden en twijgen kreeg. Ik vond hem toen zo smerig worden (in combinatie met het voortdurend vloeien van hars uit de toppen) dat ik hem heb weggedaan. Ik dacht toen dat hij dennenschot had, bij gebrek aan duidelijk andere kwalen. Je denkt altijd eerst aan luis maar die was er niet.

di, 07/09/2021 - 08:31
Cory (anoniem geplaatst)

Ik wou het balkon een beetje leuk winterklaar maken maar weet absoluut niet meer wat ik moet nemen. Alleen Forsythiainfo-icon's en geraniums hebben het eeuwige leven. De rest wordt ongeveer vijf jaar en gaat daarna steeds meer kwijnen. Oh ja en een heel grote erg stekelige zilveren Juniperusinfo-icon. Ook die is kennelijk bikkelhard.

Zelfs duinplanten leggen het loodje tenslotte.

za, 11/09/2021 - 14:42
Cory (anoniem geplaatst)

De boel is inmiddels wat opgeknapt en nu denk ik wel dat Tinus overleeft. Hij heeft heel veel knoppen gemaakt en bloeit nu. Ook de bladeren aan de toppen zijn groener geworden.

Alles te danken aan zijn nieuwe standplaats en vermoedelijk de antiluis- en/of antischimmelbehandelingen. Ik vond erg veel dode vliegjes ook op de andere planten. Ik denk dat ze massaal de bladeren hebben leeggezogen. Het zijn verschillende vliegjes. Veel van het typen rouwmug maar ook totaal andere. Luis heb ik niet aangetroffen dus dat zwarte poeder is me nog een raadsel.

Vr gr Cory.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.