Walnotenboom lekt na snoeien

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/12/2015 - 11:17
Sjaakie

Walnotenboom lekt na snoeien

Hallo,
Wij hebben thuis een walnotenboom staan. 1 maand terug had ik die even gesnoeid. Ik had één nogal dikke tak doorgezaagd, en nu lekt die daar water/sap uit.
Sinds het snoeien heeft die de hele maand al gelekt. Het is zelf zo erg, dat er in de grond nu een soort gat/kuil zit met het water/sap en daaromheen zit nog een oranje drap.
Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen en of dit kwaad kan? Ik begin mij erg zorgen te maken. De boom is iets van 8 jaar nu.
Groet,
Sjaak

vr, 25/12/2015 - 13:39
WiPe

Je kan niks doen; Alles wat je gaat proberen om dat probleem op te lossen is erger dan het probleem zelf. Notenbomen mogen alleen gesnoeid worden wanneer ze in blad staan, precies om te vermijden dat ze gaan bloeden. Ik heb al vaak gelezen dat notenbomen ook mogen gesnoeid worden vlak na het vallen van het blad, maar zoals je zelf ondervindt is dat niet correct. Ook als je ruim voor nieuwjaar snoeit, kunnen de bomen nog gaan bloeden.
Het bloeden op zich kan geen kwaad. De boom zal niet leeg bloeden. De wortels blijven water opnemen. Met het sap vloeien er suikers weg. En op die suikers kunnen schimmels groeien die het cambium kunnen beschadigen. Maar dat is minder erg dan alle middeltjes en trucjes die zouden helpen om het bloeden te stoppen.
Dat bloeden wordt veroorzaakt doordat de osmotische druk in de wortels van de boom verhoogd. Dat is een overlevingsstrategie van de boom. Geen enkel middel of trucje kan die osmotische druk verminderen. Vaak gaan die oplossingen de boom nog meer beschadigen.
https://tinyurl.com/y4njfddq

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag