Aanleg nieuwe tuin in kleine, brede tuin

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/05/2015 - 18:14
Sjaam

Aanleg nieuwe tuin in kleine, brede tuin

Hallo Wij willen graag een nieuwe tuin aanleggen, maar lopen vast bij het ontwerpen ervan. Wij hebben een kleine, brede tuin die ondiep is. De maten zijn 7 meter breedt en 5 meter diep. Onze tuin ligt op het zuiden, maar tegen de achterschutting aan hebben we smiddags weinig zon. We hebben een ontwerp gemaakt, maar twijfelen of dit handig/ gunstig is. Kan iemand meekijken en/ of adviezen geven. Alle tips zijn welkom.

Aanleg nieuwe tuin in kleine, brede tuin
zo, 31/05/2015 - 19:27
Ineke*

Waarom zoveel bestrating en vlonders, als je zo'n heerlijke tuin op het zuiden hebt? Hoe breed zijn de borders?

zo, 31/05/2015 - 23:25
Polplastron

Bedenk eerst goed wat je grote 'wensen' zijn voor een tuin: wil je 1) een speelplek voor de kinderen, 2) een zitplek in de schaduw/zon, 3) een kippenren, 4) een compostplek, 5) een vijver, 6) een BBQ-plek, 7)....
Schrijf deze 'wensen' eerst even op voor jezelf en denk dan goed na wat de beste plek hiervoor is in je tuin. Zelf heb ik destijds achterin de tuin een speelveld voorzien met schommel en hebben wij twee terrassen: het ene tegen het huis waar het 's voormiddags zon krijgt, maar 's namiddags schaduw en het andere iets verder in de tuin waar het de hele dag zon heeft. Op dat tweede terras zitten wij meestal, maar het eerste terras is groter en daar spelen de kinderen vaak op en staat 's zomers ook het opblaaszwembadje.
Om de plek van een terras te bepalen is het interessant om gedurende een langere tijd je terrasmeubels daar te zetten in de tuin waar je denkt dat het interessant is omwille van zon en schaduw. Als je dit een lange tijd geprobeerd hebt, kan je dit in je plan opnemen en de rest hierrond opbouwen. Schaduw kan je altijd maken door bomen of hoge struiken te planten. Waar nu echter geen zon komt (omwille van bomen van de buren of omliggende gebouwen) zal waarschijnlijk ook in de toekomst nooit zon komen!
Maak bestrating overigens nooit groter dan wat je nodig hebt; terrastegels moet je schoonhouden en tussen heel wat bestrating groeit een massa onkruid als er niet regelmatig over gelopen wordt (en gif is voor mij echt geen optie!). Als je echter weet met hoeveel je ongeveer normaal gezien op het terras gaat zitten (en dus hoe groot de tafel gaat zijn) en wat er nog allemaal op dat terras moet komen, kan je vrij mooi uittekenen hoe groot het moet zijn. Voor een tuinpad is het interessant om eens gewoon te lopen naar waar je zoal moet zijn in je tuin (omwille van kippen, compost, tuinhuisje, ...) en op een logische manier dat pad te construeren. Het mooiste is zo'n pad echter wel als het niet in een rechte lijn van punt a naar punt b loopt, maar een ietwat organische vorm heeft, maar smaken verschillen natuurlijk.
Je zegt dat je tuin breed is; als je dit effect wil breken moet je met optische trucjes werken. Ik heb de indruk dat je op je plan al een soort hoekige borders gemaakt hebt. Let erop dat hoeken de tuin dieper of breder doen lijken. Hoeken aan de zijkanten doen de tuin breder lijken, hoeken achteraan kunnen hem dieper doen lijken. Daarvoor is het interessant om de tuin te bekijken vanuit de plek waar je het terras zet of vanuit de plek waarvan je uit het huis in de tuin kijkt. Ook het werken met hagen of struiken met daartussen doorkijkjes kan zorgen voor een dieper effect.
Toen ik destijds mijn tuin aan het plannen was heb ik eerst mijn terras bepaald met de reeds eerder vermelde methode en vervolgens mijn borders met touwtjes in de tuin 'uitgetekend'. Om een beetje een idee te krijgen heb ik het eerste jaar gewoon maïs (of suikermaïs) gezaaid in mijn voorlopige borders. Die heb ik nadien wat teruggesnoeid tot de hoogte die ik in m'n hoofd had en zo zag ik ongeveer hoe m'n tuin eruit ging zien.
Ik kreeg hier toen een tuinarchitect op bezoek die zij dat ze zoiets nog nooit gezien had! Haha! Maar ... jaren later ben ik nog steeds blij van m'n oorspronkelijke ontwerp en de beplanting is achteraf rustig aan aangeplant (Mijn tuin is 'iets' groter dan de jouwe, dus alles in één keer was zowel financieel als organisatorisch niet meteen mogelijk).
Hopelijk kan je uit mijn werkwijze uitfilteren wat voor jou interessant is. Ik hoor het graag.
Groeten,
Pol

ma, 01/06/2015 - 00:14
Azur

Nou Sjaam, met zo'n prachtig antwoord moet je toch verder kunnen. Goed idee die mais, ga ik onthouden. Grt Emiel

ma, 01/06/2015 - 13:58
Mosmanneke

En denk ook aan de vogels en insecten!

ma, 01/06/2015 - 14:49
Polplastron

Inderdaad, maar dat is pas de volgende stap bij het kiezen van de beplanting! ;)

ma, 01/06/2015 - 14:53
Sjaam

Wat een goede antwoorden zeg. Daar kan ik wel iets mee.. We hebben ook aan gras gedacht maar omdat onze zitruimte dan kleiner wordt als er bijvoorbeeld mensen zijn hebben we ervoor gekozen om de tuin te bestraten. We willen idd deze zomer goed gaan kijken waar we de zon hebben in te tuin. Een goed idee om daar vast onze stoelen neer te zetten. En qua beplanting ook super bedankt voor de tips.
Mocht iemand nog aanvullingen hebben dan hoor ik het graag.
Nogmaals dank voor de moeite en reacties👍

ma, 01/06/2015 - 15:33
Polplastron

Je kan het terras ook gewoon zo aanleggen dat het aansluit op het gras. Bij 'gewoon' gebruik (dus gewoon door de normale inwoners van het huis en eventueel een paar extra mensen) kan alles gewoon op het terras. Bij grotere hoeveelheden mensen kan je gerust de tafel op het gras zetten. Een uittrekbare tafel is hiervoor erg interessant of ... je kan ook in dat geval een tafel bijzetten als die mogelijkheid er is.
Onze tafel op het terras in het midden van de tuin is voorzien voor een 8- tal personen; wij zijn namelijk een gezin van 5 en als er al eens bezoek komt, zitten we al snel aan die 8 personen (Ook hebben we gerekend op de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen). Bij verjaardags-en andere feestjes wordt er een tafel op het gras gezet en vaak zetten we daar de keukentafel gewoon tegenaan en dat werkt perfect.
Zoals reeds eerder opgemerkt: bestrating vergt onderhoud en bovendien maakt een hoop bestrating de tuin nogal snel doods (Soms worden bepaalde tuinen zelfs met begraafplaatsen vergeleken als ze te veel bestrating hebben). Het is dus een kwestie van een goed evenwicht te zoeken.
Kies ook bestrating die past bij de stijl van je huis en toekomstige tuin. Wij kozen destijds voor Chinese hardsteen voor de terrassen en kleiklinkers voor het tuinpad; dit past goed bij het 'romantische' karakter van de tuin. Hardsteen zou ik nu om verschillende redenen echter niet meer nemen.
Groeten,
Pol

ma, 01/06/2015 - 21:18
Ineke*

Heerlijk met de blote voeten in het gras.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag