Advies nodig voor aanleg gras na verwijderen vijver

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/09/2017 - 15:45
EnzoJames

Advies nodig voor aanleg gras na verwijderen vijver

Hoi Groninfo-ers.

In de tuin in mijn nieuwe huis staat een L-vorminge vijver (zie foto) die ik wil verwijderen, opvullen en daarop gras te plaatsen.
Het gaat om een 80 cm diepe vijver waarin 12 m3 grond/zand moet worden opgevuld. Kan ik bijvoorbeeld eerst met zand 2/3 opvullen en daarna met 1/3 tuinaarde. Of is het beter om met alleen maar tuin aarde te werken?

Mijn vraag is welke soort grond heb ik nodig, ik hoop dat er iemand is op dit forum die mijn kan adviseren.

Bijvoorbaad dank!

do, 07/09/2017 - 16:28
Escafon

Tuinaarde op zand lijkt me geen goed idee, bij mijn weten bestaat tuinaarde vooral uit turf, met wat meststoffen en misschien wat kalk, voor de eerste drie maanden. Prima spul voor wat eenjarige plantjes, maar na een jaar heb je alleen een snel slinkend laagje turfmolm over, en dat wordt erg zuur en voedselarm. Leuk voor blauwe bessen als de kalk eenmaal weggespoeld is. Vul je het hele gat met "tuinaarde" dan zul je merken dat het organisch materiaal sneller verteerd dan je wil en heb je binnenkort weer een gat.

Zand bevat geen voedingsstoffen voor planten, maar is een prima ondergrond, er zit ruimte tussen voor water, lucht, organisch materaal, voedingsstoffen, en als je mazzel hebt nog wat fijner spul, kleiachtig spul wat meststoffen vasthoudt.

Het idee om dat gat met tuinaarde op te vullen lijkt me erg slecht, die "tuinaarde" verteert gewoon en dan heb je weer een gat. Opvullen met zand heeft als voordeel dat je het gat opvult, en dat het opgevuld blijft, zand bevat echter geen voedingsstoffen, en houdt water slecht vast.

Stort je een laag zand met daarop een laagje "tuinaarde" dan zullen alle voedingsstoffen naar beneden vallen en hou je een zandgrond met een slinkend laagje zure turfmolm over, Wordt een mooi mosrijk veldje schat ik zo in.

Het mengen van gewoon zand met tuinaarde lijkt me een beter idee, maar dan zul je nog steeds bij je gras rekening moeten houden met de hoeveelheid kalk, omdat verzuring op de loer ligt op zandgrond met wat turf. Ik had zelf een iets andere tuin, maar ik heb er een flinke hoeveelheid schelpen doorheen gespit, kalk voor de komende decennia, Ik hou de hoeveelheid organisch materiaal onder andere op peil door het gras niet weg te harken, wat je niet weghaalt hoef je ook niet aan te vullen.

Kortom, helemaal volstorten met "tuinaarde" lijkt me geen goed plan, dat verteert gewoon, en is voor bloemperkjes bedoeld.

Een grote laag zand met een laagje tuinaarde lijkt me ook niet goed, Alles van waarde spoelt weg tot een diepte waar je gras niet bij kan met de worteltjes.

Zand mengen met "tuinaarde" is misschien een beter idee, heb je gewoon een stukje gras op zandgrond, hebben mensen in drente ook, gaat prima.

Ik heb ergens gelezen dat je schelpenpaden niet te dicht bij rhodondendrons, blauwe bessen etc moest hebben vanwege de kalk. Gras houdt van een beetje kalk, dus gewoon een aantal zakken schelpen door de aarde spitten zal waarschijnlijk voldoende zijn om je zanderige grond te behoeden voor verzuring.

vr, 08/09/2017 - 09:26
Azur

Waarom wil je de vijver weg doen? Het is nogal een dure investering geweest om de vijver te maken. En zo te zien heb je al veel gras, je idee maakt je tuin er niet interessanter op.

zo, 10/09/2017 - 20:32
Escafon

Ik kan me er alles bij voorstellen dat topicstarter van dat vijvertje af wil, het is meer een soort slotgracht, door die gracht te dempen en er gras te zaaien (of alleen maar dempen en maaien, dan komt er ook vanzelf gras) wordt het meer 1 geheel

Nu zit er water tussen huis en tuin, als dat grachtje gedempt is, is de tuin veel meer een verlengstuk van de woonkamer of keuken, ook is het vijvertje wat aan de smalle kant om er echt iets interressants met waterplanten vissen kikkers en dergelijke van te maken, bovendien moet je ook maar van vijvers houden, moet je je ook flink in verdiepen, is als het ware weer een kunst op zich om er wat van te maken, en daar moet je ook maar zin in hebben.

Onderwerp gesloten