Grind aanleggen in tuin, voorbehandeling grond ?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/04/2012 - 14:30
Kevin.L

Grind aanleggen in tuin, voorbehandeling grond ?

Hallo,

Op de foto zien jullie het achterste deel van onze tuin.
Het stuk grond wat jullie zien, wat ooit een moestuin was, daar willen we graag in het midden nog een klein terrasje met tegels maken (ongeveeer 1/3 van het totale stuk) en daaromheen willen we grind/split hebben.

Het stuk grond is jaren niet onderhouden geweest, vorig jaar pas heb ik alle onkruid weggekapt .. en dat was me nogal wat aggresief onkruid.
Nu het lente is komt het onkruid weer een beetje terug.

Wat ik wil is dus eerst worteldoek leggen en daarbovenop zo'n 5 cm grind.
Maar nu is mijn vraag, hoe kan ik de grond daaronder het best voorbehandelen ? Moet echt alle onkruid weg zijn voor ik het worteldoek ga leggen of is dit niet erg ? Wil het wel in 1 keer goed doen namelijk.
En hoe kan ik de grond het beste vlak maken, lijntjes spannen en proberen vlak te harken ?

Grind aanleggen in tuin, voorbehandeling grond ?
ma, 09/04/2012 - 16:35
rubo

Zowel de bestrating als de onderrand van de schutting zien er op de foto vlak uit. Die zou je dus als referentiepunt kunnen gebruiken en dan is een lijntje strak spannen (5 cm hier boven) een goede mogelijkheid. Het is dan een kwestie van meten van het niveau van de grond welke overal hetzelfde moet zijn.
Bijvoorbeeld tussen het lijntje en de grond zit 10 cm wat dus inhoud dat het grondniveau 5 cm onder de bestrating zit.

Al het onkruid hoeft niet weg te zijn.

ma, 09/04/2012 - 17:51
Kevin.L

De witte bestrating (naast tuinhuis) moet ik ook nog eens opnieuw leggen, door de jaren heen ligt dat paadje nu niet meer vlak.
Oke dat met die lijntjes trekken moet wel lukken denk ik, het klopt inderdaad dat de bestrating en onderrand schutting vlak is.
De grond moet dan ook goed aangestampt worden zeker .. want ik kan het wel vlak maken maar na een paar regenbuien is het misschien niet vlak meer.

Nog iets, de tegels die ik in het midden wil leggen zijn 7 cm dik, ik dacht eerst die leg ik ook op die worteldoek, dan steekt dat terrasje 2 cm boven het grind uit .. maar een laagje zand tussen terras en worteldoek is wel nodig zeker ? Zo ja dan kom ik dus te hoog uit.

wo, 11/04/2012 - 18:33
rubo

Het in inderdaad niet verkeerd de grond aan te trappen en vlak te harken voordat het antiworteldoek er over gaat.
Worteldoek onder de bestating (anders dan bij grind) zou ik niet doen i.v.m. eventueel nazakken. Onder de bestrating dient een zandbed te komen.

za, 14/04/2012 - 16:19
Kevin.L

Oke, dan ga ik eerst het terrasje aanleggen en daarna pas het worteldoek leggen en dan in het midden een stuk uitsnijden.

za, 14/04/2012 - 23:50
rubo

Succes !

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag