groenblijvende bodembedekker

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/01/2016 - 16:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

groenblijvende bodembedekker

Hallo,
Ik heb in de tuin twee percelen (eentje in de zon van 10 m2 en eentje in de halfschaduw van 5m2) waarop Acaenainfo-icon werd aangeplant. De grond is kleigrond, die werd verbeterd met compost.
Alhoewel er regelmatig wordt gekalkt (3 tot 4 maal per jaar), blijkt deze grond nogal naar de zure kant te zijn, want het mos groeit lustig doorheen de Acaena (zeker in het perceel in de halfschaduw). Deze Acaena groeit ook niet zoals verwacht, want hij wordt niet hoger dan een paar centimeter.
Tot grote ramp is in deze perceeltjes gehoornde klaverzuring opgedoken. Iedereen weet dat dit onkruid enorm moeilijk te verwijderen is. Zeker tussen een bodembedekker als Aceana is dit een complete ramp. Ik heb dus besloten om de percelen met een nieuwe bodembedekker te beplanten
Momenteel heb ik in de tuin al Waldsteiniainfo-icon Ternata, Vincainfo-icon Minor, Geraniuminfo-icon Macrorrhizum Spessart, Alchemillainfo-icon mollis en Cotoneasterinfo-icon Damerri. Ik zou dus graag een andere bodembedekker gebruiken. Liefst een groenblijvende, winterharde plant die kleigrond verdraagt, een standplaats in de zon en halfschaduw en maximale hoogte van 10 tot 20 cm en tenslotte met weinig onderhoud.
Ik hab zelf al gedacht aan bvb. Euonymusinfo-icon fortunei Minimus, maar vrees dat ik daar ook snoeiwerk aan heb ...
Iemand suggesties ?

vr, 22/01/2016 - 19:05
Carib

Ophiopogoninfo-icon planiscapus 'Niger of Nigrescens en de Ophiopogon japonicus minor groeien hier heel goed, zowel in zon als schaduw en vormen een dichte mat. Snoeien is niet nodig. Ik zou zelf echter wel minstens een jaar wachten met het aanplanten van een nieuwe bodembedekker en in dat jaar alle zaailingen van de klaverzuring verwijderen, anders kom je er nooit vanaf.

vr, 22/01/2016 - 21:27
tuinprins

Kleigrond kan niet zuur zijn, daarvoor is het kleigrond! Zandgrond kan wel zuur zijn.
Ik zou er aardappels neerzetten. Groeien prima op de klei en onderdrukken het onkruid.
Waarom moeten het perse bodembedekkers zijn? Zoals je zelf hebt ondervonden wil het planten van bodembedekkers niet zeggen dat je geen onkruid meer krijgt. Probeer eens wat anders. Hortensia's bijvoorbeeld doen het ook goed op de klei.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag