Grote tuin, stevige border

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 29/11/2008 - 16:53
tomvdp

Grote tuin, stevige border

Hallo,
Wij hebben een grote tuin (150m diep), met een verwilderde border. Er staat hagebeuk, eik, beetje meidoorn, braambes, vogelkers, kerselaar, ... De hagebeuk heeft een vreemde ziekte: nieuwe stekken blijven wel opschieten maar zodra ze 4 à 5m hoog zijn gaan ze dood (in de late zomer). De border ziet er eigenlijk maar triest uit. Er zitten gaten in en die geven in de winter zicht op ... een containerpark!

Nu zouden we graag een gans nieuwe border er voor willen plaatsen, over een lengte van +- 80m. De bedoeling is dat het geheel volledig dicht groeit en ook in de winter dicht blijft. De border mag ook breed worden. (10m of zo ?)

Vermits het over een stevige oppervlakte gaat, vraag ik me af hoe dit best aan te pakken. Als we dit uitbesteden aan een klassieke tuinarchitect kost ons dat een fortuin!

Ook ideeën ivm welke planten heel welkom! De border ligt op noord-zuid-as, en heeft ten oosten de reeds bestaande border met hier en daar grote bomen. Dus de border vangt vooral middag- en avondzon. Zelf vind ik de viburnuminfo-icon tinus wel een toffe plant: bloeit veel, groeit volledig dicht, de vogeltjes zitten er graag in en blijft groen in de winter. Maar om 80m daarmee te vullen... dat is er wat over hé. ;-)

za, 29/11/2008 - 20:59
birdwatcher

een foto zou handig zijn
weet je zeker dat je haagbeuk hebt staan en geen iep met iepziekte?
gr Dirk.

di, 02/12/2008 - 19:03
tomvdp

Een foto heb ik niet direct liggen. Zal er in't weekend eventueel eentje maken, maar veel zal er niet op staan: een wei met een aantal bomen/boompjes en wat groen grut langs de kant. Het is dus daarlangs dat ik een echte, dichte border zou willen zetten.

De haagbeuk is wel degelijk haagbeuk hoor. Het komt verspreid voor (honderden meters uit elkaar) maar tast steeds groepjes van relatief jonge haagbeuk aan. De oudere haagbeuk (50+ jaar) blijft onaangetast. Ik vermoed dat het iets is met de wortels want de zieke bomen komen gemakkelijk los en hebben dikwijls rottende/schimmelende wortels.

Maar mijn belangrijkste vraag betreft dus de nieuwe border hé! Wie, wat, hoe...?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag